Mustafa BAĞDİKEN/GÖLCÜK (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı belde iken 2009'da mahalleye dönüştürülen Değirmendere çevresinde yaygın olarak yetiştirildiğinden 'Değirmendere fındığı' olarak bilinen ince uzun fındığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi. 17 ağustos Marmara Depremi'nin ardından bu bölgede yerleşimin bahçelerin bulunduğu alanlara kayması nedeniyle fındıklıklar bir bir binalara teslim olurken, mevcut bahçelerin sahipleri de masrafı çok olduğu için bu üründen vazgeçiyor. 
Karadeniz fındığının aksine yağsız, sivri ve taze olarak tüketilen Değirmendere fındığının son yetiştiricileri, yıllardır üreticinin komisyoncuların elinde oyuncak olduğunu, kendilerinden çok ucuza alınan fındığın istanbul'da ve diğer kentlerde 5- 10 kat fazla fiyata satıldığını belirterek, para kazanamadıklarını söyledi. Örcün Köyü'ndeki fındık bahçesi sahiplerinden Raşit Çevirgen, "Şu anda yeterince fındık bahçesi kalmadı. Fındık eken birşey kazanmadığı için bahçeler orman olmaya başladı. Arazilerin bir kısmı depremden sonra parsellendi .Yamaç yerler bina oldu. Fındık bahçeleri artık kazanç getirmiyor. Gündelikçilerin parasını bile çıkartamaz duruma gelindi" dedi. 
Üreticilerin, komisyoncular aracılığıyla İstanbul'a gönderdikleri fındıkları için komisyoncu kaç lira verirse razı olduklarını belirten Raşit Çevirgen, asıl parayı komisyoncuların kazandığını söyledi. Çevirgen, bu bölgede aromasıyla ünlü çavuş üzümü, kiraz, elma, armut, erik bahçelerinin de bulunduğunu, ancak aynı nedenle bunların da çok azaldığını söyledi. 
'FINDIK KURTARMIYOR'
Motorin, işçilik, gübre ve bahçe bakım masrafının yüksek olması nedeniyle fındıktan  para kazanamadıklarından şikayet eden üretici Şevket Car da şunları anlattı:
"Biz geçimimizi yıllardır Değirmendere fındığı olarak bililen ucu sivri ve yassı fındığı üreterek sağlıyoruz. Değirmendere fındığı taze yenilen lezzetli bir fındıktır. Ben 150 dönüme fındık ekiyorum. Buradan aşağı yukarı 60- 70 ton fındık alıyoruz. İstanbul Bayrampaşa Hali'ne gönderiyoruz. Hergün fiyatlar değişiyor. Artık fındık satışı bizi kurtarmıyor. Sadece bir ekmek parası kalıyor."
Değirmendere fındığı, şu anda üreticiden direk alındığında ayıklanmış olarak kilosu 6- 7 liradan satılırken, tezgahlarda ise şehİr ve semtine göre 25- 30 liraya satılıyor. 

FOTOĞRAFLI