İSTANBUL, 12 Ağustos () - Doğal taşların katma değerli duruma getirilerek işlenmesi ve ihraç edilmesi için kurulan "Değerli Teş kesim Merkezi"nde öncelikle işitme engelliler olmak üzere, dezavantajlı gruplardan bireyler çalışacak.

Mücevher İhracatçıları Birliği’nin, İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa hayata geçirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteklediği “Taşların Tılsımını Duymak” projesi kapsamında kurulan “Değerli Taş Kesim  Merkezi” hizmete açıldı.

Türkiye'nin en büyük ve en modern taş kesim merkezi sayesinde Mücevher İhracatçıları'nın kullandıkları taşlar ham olarak alınacak ve Türkiye'de işlenerek daha yüksek bir katma değer yaratılacak. Kalsedon taşı Merkez'de işlendikten sonra değeri bin kat artacak ve gramı 10 dolardan ihraç edilecek.

Projenin açılış töreninde bir konuşma yapan Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, amaçlarının ihracatı arttırmak olduğunu vurguladı ve "Ama bir yandan da ithalatı azaltmak istiyoruz. Mücevher üretmek için altını kısmen ama değerli taşları tamamen ithal etmek zorundayız; bugüne kadar kilogramını 10 dolardan ihraç ettiğimiz Kalsedon'un artık gramını 10 dolara ihraç edeceğiz" dedi.

Değerli Taş Kesim Merkezi sayesinde hem toplumdaki engelliler için istihdam olanağı yaratılacak hem de mücevher sektörü için ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücü yetiştirilecek. Öncelikle İstanbul bölgesinde ikamet eden engelliler olmak üzere toplumdaki diğer dezavantajlı bireyleri de kapsayan proje için başvurular devam ediyor.