Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), () - AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, İspanya'dan getirilen Erly Fresh cinsi şeftali, hasat süresini 1 ay erkene çekti. İlk hasat şeftalilerin bir bölümünün iç piyasaya sürüleceği, büyük bir bölümünün Romanya'ya ihraç edileceği belirtildi.
Kuşadası'nın şeftalisi ve mandalinası ile ünlü Davutlar Ovası'nda sezonun ilk şeftali hasadı yapıldı. 4 yıl önce İspanya'dan getirilen erkenci şeftali cinsi Erly Fresh, Davutlar'ın iklimini ve toprağına uyum sağlayınca hasat da 1 ay erkenden yapıldı. İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası ile Davutlar ovasındaki 4 bin dönüm şeftali bahçesinin büyük bölümünün sahibi Zeynel Tarımcılığın ortaklarından Murat Çengel, 3 yıl önce Türkiye'ye İspanyol, Fransız ve İtalya patentli erkenci şeftaliyi ilk kendilerinin getirdiğini söyledi. Normalde 1- 15 Haziran gibi başlayan şeftali hasadının 7 Mayıs'ta gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Çengel şunları söyledi:
"Getirdiğimiz Erly Fresh cinsi şeftalinin bu yıl 7 Mayıs'ta hasadına başladık. Aldığımız iyi tarım sertifikası ile yaptığımız üretim bir yandan bölgede önemli bir iş istihdamı sağlarken, diğer yandan vatandaşın şeftali ile erken buluşmasını sağlıyor. Yaptığımız hasat ile topladığımız erkenci şeftalilerin bir bölümünü iç piyasaya sunduk. Bir bölümünü ise bir ihracatçı firma, işleme tesisinde ön soğutmadan geçirdikten sonra Romanya'ya gönderecek."
'GİDERLER ÇOK YÜKSEK'
Bu yıl hem erkenci hem de Davutlar'ın ünlü şeftalisinde verimin güzel olduğunu söyleyen Murat Çengel, "Hasat güzel, ancak çiftçi yine bir şey kazanamayacak. Gübre, ilaç, işçilik giderleri çok yüksek, ürünün piyasa fiyatı ise çok ucuz" diyerek devletin Davutlar'daki şeftali ve mandalina üreticilerine destek olmasını istedi.
Yapılan hasadı yerinde gözlemleyen Kuşadası İlçe Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Göçmen şöyle konuştu:
"Davutlar'da bugün yapılan şeftali hasadı Türkiye'de bir ilk. İspanya'dan getirilen Erly Fresh cinsi şeftali Davutlar'ın hem toprağını, hem de iklimini çok sevdi. Erken olgunlaşan şeftalinin hasadını 15 Haziran'da beklerken, 7 Mayıs'ta oldu. Üretici açısından sevindirici. Bahçelerde çalışan toplayıcılar açısından aynı şekilde iş mevsimi bir ay öne çekilmiş oldu."
İspanyol şeftalisi üretici tarafından toptan kilogramı 2 TL'den satılıyor.
LS(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)