İSTANBUL, 12 Mayıs () - Türkiye’nin en büyük ikinci dijital platformu D-Smart'ın CEO’su Ali Güven, 1.6 milyon aboneye ulaşarak ücretli TV (pay TV) pazarının yüzde 28'ine ulaştıklarını vurguladı ve platformun yurt dışından da büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Basılı ve online olmak üzere 2.3 milyon insana ulaşan İngiltere’de günlük gazete pazarının yüzde 44’üne hakim, en çok okunan ünlü gazetesi The Daily Telegraph’ın sorularını yanıtlayan Ali Güven, 2007 yılında faaliyetine başlayan D-Smart’ın 5. yılında 350 milyon dolar gelire ve 1.6 milyon aboneye eriştiğini söyledi.

Doğan TV Holding (DTVH) kuruluşu olan D-Smart'ın CEO’su Ali Güven, The Daily Telegraph ile söyleşide, Türkiye’de etkin ve güçlü, güvenilirliğiyle tanınan böyle büyük bir grupta olmanın önemli avantajlar sunduğuna işaret ederek, "Bizim sektörde Doğan ismi güven, güçlü etik anlayış ve mükemmelliğin peşinde koşmak ile eş anlamlıdır; bizimle çalışmak uzun vadeli düşünen ve kaliteyi ödüllendiren sağlam bir partner anlamına gelir" dedi.

Türkiye’deki en büyük yayın grubu olan DTVH, Kanal D eğlence kanalı, CNN Türk haber kanalı, dizi prodüksiyon firmaları olan D Prodüksiyon ve InDhouse’u, DMC müzik prodüksiyon firmasını, Tv2 genel yayın kanalını, üç ulusal radyoyu ve bir dizi tematik kanalı barındırıyor.

"ÜCRETSİZ İZLEMEYE KARŞI TEK ÇÖZÜMÜMÜZ DEĞERLİ İÇERİK YARATMAK"

Ali Güven, D-Smart’ın yeni, başarıya odaklı ve hırslı, hedefleri için motive durumda olduğunu aktardığı röportajında, stratejilerinden birinin rakibin ne yaptığını -ister pozitif ister negatif olsun- tecrübelerini şekillendiren unsurları gözlemlemek ve bunu kendi avantajlarına çevirmek olduğunu açıkladı.

Güven, "Doğru bir şeyler yaptıklarında onların adımlarını izleriz, tersi durumda ise, onların yanlış yaptığı yoldan farklı bir rota çizeriz" dedi.

D-Smart’ı basit bir ücretli TV veya dijital platformdan ziyade entegre bir eğlence firması olarak niteleyen Ali Güven, "Geçmişte, TV seyretmek Türkiye’de ücretsizdi; ancak, 80’li yıllardan itibaren sektör önemli bir büyümeye tanıklık etti ve mevcut tedarik piyasasına bir dizi ücretli hizmet ilave oldu" dedi ve ekledi:

"Bugün TV ürünleri diğer tüm dijital eğlence ile birlikte abonenin evine teslim edilmekte ve bu sayede TV, sadece menüdeki kalemlerden biri oldu. 75 milyonu aşan nüfusa sahip bir ülkeyiz, kabaca 20 milyon hane bulunmakta. Hali hazırda, hanelerin sadece yüzde 27’si TV seyretmek için para öderken geri kalanı, bir uydu alıcısı ve çanak antene üç beş kuruş ödemek suretiyle ücretsiz olarak televizyon seyrediyor. Türksat’ın sunduğu bu ücretsiz içerikli yayın asla son bulmayacak, zira bu bir kamusal haktır ve bizim devletimiz bunu asla değiştirmez; bu nedenle, Türk operatörler olarak tek çözümümüz değerli içerik yaratmaktır bu sayede insanların televizyon hizmetlerine para ödemeleri için neden ortaya çıkmış olur."

"AMACIMIZ YENİ HANELERİN SEÇTİĞİ MARKA OLABİLMEK"

Pazarda yeni olmanın rakipler karşısında ekstra avantajlar da sağladığını, Türkiye’de insanların yeni markalara ihtiyaç duyduğunu, yeni renk arayışında olduklarını da ifade eden Ali Güven, "Bizim amacımız 'yeni hanelerin seçtiği marka' olabilmektir. Türksat vasıtasıyla mükemmel HD kalitesi sunmaktan gurur duyuyoruz" dedi ve şöyle anlattı:

"Türksat Türkiye’ye çok daha yakın konumdadır ve bu sayede çok daha iyi görüntü kalitesi garanti edilmektedir. Free box ile Türksat kanallarını izleyen 12 milyon haneye erişebiliriz, tek yapmamız gereken bunların D-Smart’a geçişlerini sağlamak, ellerindeki kutuları bizimkiler ile değiştirmektir; bunu 24 aylık bir abonelik ile yapıyoruz. Son olarak, interneti de kapsayan bir hizmet paketi sunuyoruz. Pay TV işimizin yanı sıra, Türkiye’deki en büyük ikinci ADSL ve üçüncü internet sağlayıcıyız, 364 binin üzerinde aboneye sahibiz."

TV içeriğine özel dikkat çeken Güven, sporun en değerli ürün olduğuna vurgularken, Türkiye’de sporun esasen futbol ve basketbol anlamına geldiğine dikkat çekti. D-Smart’ın üst düzey Avrupa liglerini yayınladığını, Türkiye Futbol Ligi ile ilgilenmeyenlerin, özellikle yeni kurulan hanelerin ilk tercihinin D-Smart olduğunu söyledi.

YENİ TURİZM ELÇİLERİ : TÜRK TV DİZİLERİ

D-Smart’ın en büyük avantajlarından birinin de zengin dizi içeriği olduğunu paylaşan Ali Güven, Türk dizilerinin, yurtdışında özellikle de Balkanlar’da ve Arap dünyasında başarılı şekilde geniş izleyici kitlelerine ulaştığına ve turizm açısından da pozitif etkiye sahip olduğuna dikkat çekti.

Güven, ülkesinde Türk dizileri izleyen Balkanlar ve Arap dünyası TV izleyicilerinin, tatillerinde de en sevdikleri dizilerin geçtiği yerlere seyahat etmenin yollarını aradığını ve bunun da önemli bir fırsat olduğuna işaret etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dizi prodüksiyonlarımız uluslararası başarısına rağmen, ihracatımızın sadece 50-60 milyon dolara karşılık geliyor. Bu rakam en azından 10 kat daha yüksek olmalıydı. En büyük kısıtlarımızdan bir tanesi, halen içe dönük olarak hareket eden bir ülkeyiz. Dizilerin sektörümüzdeki yüksek potansiyeli aşikardır ve geri dönüşü de garantidir. Tüm yabancıları, oldukça umut vadeden bu alana girmesi açısından da davet ediyoruz; yabancılar da D-Smart’a giderek daha fazla ilgi gösteriyorlar. Ne yaptığınızı biliyorsanız ve akıllıca bir şekilde çalışmalarınızı sürdürüyorsanız, Türkiye’de Pay TV ve medya sektörüne yatırım yapmak, kazanma şansı çok yüksek bir yatırım olacaktır. En azından hane artışımız nüfus artışımızdan daha fazla olduğu sürece bu yüksek yatırım değeri sürecektir."

(OSS)