İSTANBUL, () TÜRKİYE’nin kara sistemleri üreticisi Otokar, dünyaca tanınan zırhlı aracı COBRA için 24,6 milyon dolarlık sipariş aldı. Türk tasarımı COBRA araçları Birleşmiş Milletler barış güçleri görevlerinde kullanılacak.

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, COBRA aracı ile önemli bir siparişe daha imza attı. Yedek parça ve kullanıcı eğitimleri dahil 24,6 milyon dolar tutarındaki siparişe konu olan araçların Birleşmiş Milletler barış güçlerinde kullanılacağı açıklandı.
Otokar’ın Türkiye’nin en büyük özel sermayeli savunma şirketi olduğunu belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, "Yüzde yüz Türk sermayeli milli bir şirket olarak tasarladığımız ve ürettiğimiz ürünleri ihraç etmenin gururunu yaşıyoruz. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük kara araçları tedarikçisi olmamızın yanı sıra araçlarımız 5 kıtada 30’a yakın ülkede kullanılıyor. Özellikle Cobra aracımız kendi sınıfında dünyada rakipsiz bir araç, şu anda 15 ülke gücünde aktif olarak hizmet veriyor. Cobra’nın başarılı performansı yeni siparişler için referans oluyor. Yeni aldığımız sipariş de mevcut bir kullanıcımız tarafından Birleşmiş Milletler barış gücünde kullanılmak üzere verildi. 3 / 4 tondan 60 tona kadar olan ürün ailemiz ile ülkemize hizmet etmek ve yurtdışında ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

"SAVUNMA SANAYİİNDE ÜLKEMİZİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ"
Otokar’ın 2013 yılını çok iyi geçirdiğini ve 2014 yılı ilk çeyreğinde de böyle bir sipariş almaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Görgüç, "2013 yılında yüzde 40’lık rekor bir büyüme elde ettik. 50. yılımızı kutladığımız 2013’te 117 milyon Dolar’lık ihracat gerçekleştirdik. Otokar olarak son beş yıldır ciromuzun yüzde 4’e yakın kısmını Ar-Ge’ye ayırıyoruz. 2013 yılı Ar-Ge harcamamız da yaklaşık 50 milyon TL olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en fazla patent başvurusu yapan ilk 20 firması arasında yer alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde otomotiv alanında en başarılı Ar-Ge Merkezi ödülünü aldık. Kendi teknolojimizi geliştirerek ürünlerimizde yerli ve milli kimlik özelliklerini koruma vizyonu ile savunma sanayiinde ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

COBRA
Sınıfında hareket kabiliyeti, yüzebilme kabiliyeti, koruma ve modülerlik bakımından dünyadaki tek örneği olan COBRA modüler yapısı, üstün beka kabiliyeti, koruma seviyesi ile dikkat çekiyor. Otokar’ın 1990’lı yılların sonunda tasarladığı COBRA bugün dünyada 15 ülkede aktif olarak kullanılıyor, özellikle Birleşmiş Milletler güçlerince en çok tercih edilen araçlardan biri olarak hizmet veriyor.
TÜBİTAK’ın desteği ile Otokar tarafından başlatılan COBRA projesi süresince, önemli teknolojik, mühendislik ve pazarlama yatırımları yapıldı. Tasarım aşamasında yurtiçi ve yurtdışında birçok lokasyon, iklim ve coğrafi şartlarda dayanıklılık testleri yapılan COBRA, Otokar’ın askeri ve zırhlı araçlar konusundaki bilgi birikimi ve deneyimi de hesaba katıldığında, kısa sürede kendini kanıtladı.
Monokok yapıdaki geniş açılı zırhlı gövdesi ile özellikle patlayıcı ve mayınlara karşı kendi sınıfındaki araçlar arasında ön plana çıkan COBRA, bağımsız süspansiyonu, sürekli 4x4 çeker özelliği, patlamaz tipteki lastikleri gibi pek çok unsurla benzersiz bir taktik tekerlekli zırhlı araç olma özelliğini taşıyor. Küçük ve alçak profili ile dar alan, meskul mahal bölgelerde çok rahat hizmet verebilirken, geniş görüş açısı ile personele tam bir hakimiyet sağlıyor. Yüksek hareket kabiliyeti, üstün motor performansı, hızlı ve kolay iniş biniş sağlayan kapıları, gündüz ve gece hareket imkanı, gerektiğinde havadan taşınabilme özelliği ile COBRA, birçok farklı ülkenin silahlı kuvvetlerinin görev ve ihtiyaçlarını karşılayacak özellikleri üzerinde taşıyor.
(BB) (FOTOĞRAFLI)