İSTANBUL, 8 Ağustos () - Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'in dünyanın her yanına yaptığı ihracat piyasalar tarafından da yakından izleniyor. Dev ekonominin dev ihracatındaki gelişmeler, enerji tüketiminden, hammadde talebine kadar birçok piyasayı yakından ilgilendiriyor.

Michael Kitchen'in The Wall Street Journal Türkiye'de (http://www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, Çin ihracatındaki gelişmelere ilişkin bilgiler veriliyor.

Çin’de ihracat Temmuz ayında beklentilerin oldukça üzerinde bir artış gösterirken, ithalat sürpriz bir düşüş gösterdi ve Çin hisselerinin yükselmesi için ortam hazırlamış oldu.

Bugün açıklanan verilere göre Çin ihracatı bir yıl öncesine göre yüzde 14.5 artış gösterirken, Wall Street Journal anketine katılan ekonomistlerin beklentileri yüzde 8’lik artış yönünde gerçekleşmişti. Haziran ayında ise ihracat yüzde 7.2 artmıştı.

Bu arada ithalat oranı da Temmuz ayında bir yıl öncesine göre yüzde 1.6 düşüş gösterirken, yüzde 3 artış bekleyen analistleri şaşırtmış görünüyor. İthalat oranı Haziran ayında yüzde 5.5 yükselmişti.

Sonuç olarak ticaret fazlası 47.3 milyar dolara çıkarken, 27 milyar dolar yönündeki beklentilerin hem çok üzerinde gerçekleşti hem de 31.6 milyar dolarlık Haziran ticaret fazlasını da geçti. Çin ticaret verileri son dönemlerde hem hükümetten hem de medyadan gelen kaynaklara göre dalgalanma gösteriyordu.

Bugün açıklanan verilerle beraber Çin hisseleri kayıplarını telafi etti ve Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kayıptan yüzde 0.1 kazanca geçti. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0.2 düştü.