İSTANBUL
Çin Döviz İşlem Sistemi (CFETS), 12 Aralık Pazartesi gününden itibaren renminbi ile Türk lirası arasında doğrudan işlemlerin faaliyete geçeceğini duyurdu.
CFETS'in internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Çin Merkez Bankası (PBoC) onayı ile 12 Aralık 2016 itibarıyla renminbi ve Türk lirası arasında bankalararası döviz piyasasında doğrudan işleme başlanacak.
Böylece bankalararası döviz piyasasında işlem yapan üyeler ile kurumlar da renminbi ile Türk lirası işlemlerini spot, forward ve swap piyasalarında direkt yürütebilecek. Bu kapsamda piyasa yapıcı sistemler de bankalararası döviz piyasasında renminbi ile Türk lirası arasındaki doğrudan işlemleri hayata geçirecek.
CFETS de bankalararası piyasada renminbi ile Türk lirası arasındaki direkt işlemlerin yürütülmesi için operasyonel ve teknolojik destek sağlanmasından sorumlu olacak.
PBoC tarafından yetkilendirilen CFETS, renminbi/Türk lirası paritesini her işlem günü yayımlayacak. Öte yandan, Türk lirası karşısında renminbinin işlem fiyatının artı veya eksi yüzde 5 arasında dalgalanmasına izin verilecek.
İki para birimi arasında doğrudan faaliyete geçilmesi ile Türkiye ve Çin arasında ikili ticaret ve yatırımın teşvik edilmesi, Türk lirası ve renminbinin sınır ötesi ticaret ve yatırımda kullanımının kolaylaştırılması ve para birimi dönüştürme maliyetini düşürmek için ekonomik birimlerin ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor.