CHP'nin ekonomi raporunda son cari açık verileri değerlendirildi. Raporda, 8.3 milyar dolarlık 2013 yılı Aralık ayı cari açık rakamının, Türkiye tarihinde Aralık ayları itibariyle "En yüksek aylık cari açık rakamı" olduğu açıklandı.
CHP'nin raporunda 2013 yılının ikinci yarısında cari açığın finansmanındaki sıkıntılara da değinildi. Rapora göre 2013'ün ikinci yarısında yaklaşık 28 milyar dolarlık cari açığa karşın normal finansman yöntemleriyle dışarıdan gelen para 22,6 milyar dolarda kaldı. Buna karşın kaynağı belirsiz para giriş çıkışlarının izlendiği "Net hata noksan hesabından" aynı dönemde 9 milyar dolar para girişi oldu. CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı'nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırladığı 85. Ekonomik Görünüm Raporunda, 2013 yılının son ayında sanayi üretimindeki artışın etkisiyle 2013 yılı büyümesinin yüzde 4 civarına gelmesinin beklendiği ifade edildi. 
"TÜKETİM ÜZERİNDEKİ BASKI 2014'TE BÜYÜMEYİ DÜŞÜRECEK"
Buna karşın 2014 yılında kredi kartı ve kredi sınırlamaları, döviz kurundaki artışa bağlı olarak üretici maliyetleri ve enflasyonda oluşacak artışlar gibi sebeplerle tüketim üstünde bir baskı oluşacağının belirtildiği raporda, tüketimi kısıtlayacak bu gelişmeler nedeniyle da 2014'te büyümenin düşeceği ifade edildi. 
"BÜYÜME YAVAŞLARSA İŞSİZLİK DAHA DA ARTACAK" 
CHP'nin raporunda, 2014 Ocak ayında İşsizlik Sigortasından yararlanmak için başvuranların ve ödenek alanların sayısında yaşanan artışa da dikkat çekilerek, "Son üç ay üst üste işsizlik sigortasından ödenek alan kişi sayısı arttı. Bu, işsizliğin seyri açısından oldukça kötü bir sinyaldir. Önümüzdeki aylarda iç talep ve ekonomide başlayacak olası bir yavaşlama işsizliği ve dolayısıyla işsizlik ödeneğine başvuranların sayısını daha da artıracaktır" denildi. 
"ALIM GÜCÜ AZALACAK" 
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard &Poor's'un(S&P) Türkiye'nin kredi görünümünü "durağandan", "negatife" çekmesinin de değerlendirildiği raporda, kuruluşun kişi başına milli gelirin önümüzdeki 2 yılda 9.771 dolara kadar gerileyeceğini öngördüğü, bu öngörünün tutması durumunda vatandaşın dolar cinsinden alım gücünün önümüzdeki iki yılda ciddi şekilde gerileyeceği ifade edildi.
"YARGIYA VE MERKEZ BANKASI'NA MÜDAHALE KRİTİK" 
CHP'nin raporuna göre S&P'nin Türkiye hakkındaki "Kurumsal kontrol ve denge mekanizması ile yönetişimde beklenmedik aşınma yaşandığı" ifadeleri, hukukun üstünlüğüne ve yargıya yapılan müdahalelerin görünümün olumsuza çekilmesinde etkili olduğu anlamına geliyor. Kuruluş, AKP'ye Merkez Bankası üzerindeki baskı konusunda da yüksek tonlu bir eleştiri getirerek, "TCMB bağımsızlığı ve şeffaflığı üzerindeki herhangi bir sınırlamanın dış finansman ihtiyacı yüksek Türkiye ekonomisi üzerinde risk yaratacağını" vurguluyor. 
"HÜKÜMET TOPAL ÖRDEK OLDU"
CHP'nin Ekonomi raporunun sonuç bölümünde ise özetle şu tespitlere yer veriliyor: "AKP hükümeti ne konjonktürü okuyabiliyor, ne de 11 yıllık hatalı politikaların Türkiye ekonomisinde biriktirdiği kırılganlıkların farkında. İçine düştüğü yolsuzluk ve rüşvet skandalını nasıl örterim telaşına düşen AKP iktidarı, tüm enerjisini ve çabasını iddiaların üzerinin örtülmesi için harcıyor. Hükümet adeta bir topal ördek konumuna düştü. Ekonominin zaten hassas olan dengeleri göz ardı ediliyor. Bu kritik dönemde alınması gereken kararlar alınamıyor, Başbakan belirsizlik ve risk algısını artıracak eylem ve işlemlerden kaçınmıyor. Hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyetine böyle bir kötülük yapmaya hakkı yoktur." (HT)