Darphane, çeyrek cumhuriyet altının üretiminde rekor kırdığını bildirdi.

KUYUMCULARA AKIN ETTİLER

Klasik yatırımcının gözde yatırım aracı ‘altın’da 2013 hareketli bir yıl oldu. Fiyatların gerilemesiyle birlikte altın borcunu ödemek isteyen ve sattığı altını geri almak isteyen vatandaş kuyumculara akın etti. Zaman'ın haberine göre talepteki fazlalık ve arzın yetersizliği nedeniyle çeyrek altının işçilik ücretleri bazı günlerde 40 liraların üzerine çıktı. Bunun ardından çeyrek altın üretimini elinde bulunduran Darphane, zaman zaman talebe yetişemeyerek eleştirilere konu olsa da üretimde rekor kırdı. 2005 yılından bu yana 11,4 milyonun üzerine çıkmayan çeyrek altın üretimi geçen yıl 17 milyon 254 bin 460 adetle rekor seviyede gerçekleşti.

2010 YILINDA 7 MİLYON ADETTİ

2013 yılında altın fiyatları hızlı bir şekilde gerileyip tekrar yükselişe geçerek dalgalı bir seyir izledi. Vatandaş ise bu dönemde birikimini değerlendirmek üzere çeyrek altına koştu. Bu yüzden piyasada zaman zaman kıtlığı yaşanan çeyrek altın üretiminde 2013 yılı genelinde ‘patlama’ yaşandı. 2010 yılında 7,1 milyon adet üretilen ve takip eden yıllarda sınırlı oranda artış gösteren çeyrek cumhuriyet altını üretimi 2013 yılında 17,3 milyon adet olarak gerçekleşti. Tam ve 2 buçukluk altınlarda da 2005 yılından bu yana en büyük üretim adedi yaşandı.

Vatandaşın cumhuriyet altınına olan talebini değerlendiren altın piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altına ilişkin kıyaslamanın son 3-4 yıl bazında değil, 2008 finansal krizinden önceki yoğunluğu dikkate alarak yapılması gerektiğini söyledi. 2008’den sonra altın fiyatlarının hızlı şekilde yükselmesiyle işlem hacimlerinin ve talebin düştüğünü kaydeden Yıldırımtürk, “Hatta bir miktar gram altına da dönüş olmuştu. Finansal kriz sonrasında vatandaş da çok miktarda altın sattı araba borcu, ev borcu, kredi kartı borcunu ödemek için. Çünkü 2008’de finansal krize borçla yakalanmıştı. O zaman vatandaş borçtan korktuğu için elindeki altınını sattı veya eşinden dostundan dayanışma çerçevesinde aldığı altınları sattı.” dedi.