Cengiz YALÇIN/ILGAZ (Çankırı), () - SOFRALARIN vazgeçilmez besin maddelerinden olan ve ülkemizde ekmek ten sonra en çok tüketilen hububat olan pirincin (çeltik) sofralara gelene kadar ekiminden hasadına kadar uzun ve zahmetli bir yoldan geçtiği belirtildi. Su içerisinde yetişen çeltik, filizlenene kadar ilgi ve bakım isteyen ürünler arasında gösteriliyor.
Üreticinin, çoğu zaman diz boyu su içinde çeltikle ilgilenmek zorunda kaldığı ifade edildi. Çeltik ekimiyle başlayan mücadele, sonbahar hasat dönemine kadar devam ediyor. Hasattan sonra çeltik kabuğundan ayrılmak üzere çeltik fabrikalarına gönderiliyor. Çeltik üreticileri, fabrikada 450 kilo çeltikten yaklaşık 225 kilo kabuk ve kırık pirinç elde edildiğini belirtirken, yarı yarıya fire vermesinin sıkıntısını yaşadıklarını dile getiriyorlar. Ilgaz'ın Devrez vadisi boyunca Çeltikbaşı,Yuvasaray,Sarmaşık ve Yerkuyu köylerinde yöreye has sarı kılçık pirinç ekimi yapılıyor. Çeltik üreticisi Hüseyin Çelik, bölgede çeltik ekiminin tamamlandıgını belirterek, "Çeltikbaşında ekimi yapılan ak pirinç ve sarı kılçık pirinçlerinin inşallah bol verimli geçeceğini tahmin ediyorum" dedi.
Çelik, yörenin en kaliteli ve tercih edilen sarı kılçık pirincinin Ilgaz'da üretildiğini, adının tescillenip marka olarak kullanılmasını da istediğini öne sürdü. Devrez Vadisi'ndeki 4 köyde 2 bin 500 dönüm alanda çeltik üretimi yapılıyor. İlçede geçen yıl 10 bin ton üretim gerçekleştiren çiftçinin, bu yılki hedefinin 12 bin ton olduğu belirtildi. Ilgaz'a has sarı kılçık pirinç, lezzeti nedeniyle başta Ankara olmak üzere kişi ve kuruluşlar tarafından özel olarak tercih edildiği kaydedildi.

CY(AY/İD) (FOTOĞRAFLI)