İSTANBUL, 15 Temmuz () - ABD’de süregelen anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları sonucunda çelik çivi üreticilerine "ABD vizesi" çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) yerli üreticiler, 29 Mayıs'ta Hindistan, Güney Kore, Malezya, Umman, Çin Tayvanı, Vietnam ve Türkiye’den ithal edilen "çelik çivi" ürünlerine karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması açılması için başvuruda bulunmuştu. ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) ise bu gerekçeyle damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik incelemede bulunmak için 25 Haziran'da soruşturma başlattığını bildirmişti.

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan 11 Temmuz'da çıkan karara göre ön belirleme sonucunda Türkiye ve Hindistan’ın soruşturma kapsamı dışında tutulduğu bildirildi. Böylece Türk "çelik çivi" ihracatçılarına ABD kapılarının kapanma tehlikesi de bertaraf oldu.
 

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili açıklama yaparak, "Öncelikle ABD Ticaret Bakanlığını, çivi ihracatımız için verdiği adil ve tarafsız karar için kutluyorum. Bu sayede çelik çivi ihracatımız ABD pazarına kesintisiz olarak devam edecektir" dedi.

"NE YAZIK Kİ SONUÇ BEKLEDİĞİMİZ GİBİ ÇIKMADI"
OCTG borularına yönelik açılmış olan telafi edici vergi soruşturması sonucunun da 11 Temmuz'da tarihinde açıklandığını vurgulayan Ekinci, "ABD'li senatörlerin ilgili bakanlıklarına ithalata vergi getirilmesine dair yaptıkları baskı neticesinde ne yazık ki sonuç beklediğimiz gibi çıkmadı" dedi ve ekledi:

"Türk çelik boru üreticilerinden Borusan’ın Erdemir’den aldığı coil/rulo fiyatının piyasa fiyatlarından düşük olması ve Erdemir’in devlet kontrolünde olduğuna hükmedilmesi sonucu, Borusan yüzde 15.89, Tosçelik yüzde 2.53 ve diğer Türk firmaları ise yüzde 9.21 oranında vergiye tabi oldular. Verilen bu ara kararın yanlış mesnete dayandırılarak verginin haksız yere verildiği kanaati hakim olmuştur. Erdemir, Türkiye’nin en büyük çelik şirketinin olmasının yanı sıra dünya çapında da tanınan bir şirkettir. Yaklaşık 10 yılı aşkın süre önce özelleştirilmiş ve devletle hiçbir bağı bulunmamaktadır. ABD Ticaret Bakanlığının buna rağmen böyle bir karara varması bizi hem şaşırtmış hem de üzmüştür."

Namık Ekinci, söz konusu soruşturmanın  anti-damping kısmının henüz tamamlanmadığını, 15 Temmuz'da Washington’da konuya ilişkin bir dinleme toplantısı gerçekleştirileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu toplantı sonrası davanın zarar aşamasına bakan Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) nihai kararını Ağustos sonunda açıklanması bekleniyor. Anti-damping davasının diğer bir ayağı olan ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) ise vergi oranlarını 14 Temmuz 2014 tarihinde açıkladı. İhracatçı firmalarımızdan depozito olarak alınacak vergiler, Ağustos ayında karar lehimize çıktığı takdirde kendilerine iade edilecek. Bu durumda; Yücel ve Borusan dışındaki firmalarımız 27 Kasım 2013 tarihinden itibaren yüzde 35,86 vergiye tabi olacak. Yücel Boru 25 Şubat 2014’te hesaplanan marjlar doğrultunda önleme tabi olmaya devam edecek, Borusan’a ise bu davada herhangi bir önlem uygulanmayacak(de minimis). Temennimiz, ABD Ticaret Bakanlığının “çelik çivi soruşturmasında olduğu gibi OCTG boruları için de ABD'li senatörlerce yapılan baskıya rağmen 'adil ve tarafsız' karar vermesi ve süreç içinde depozito olarak alınan vergilerin ihracatçılarımıza iade edilmesi yönündedir."