Muhammet KAÇAR/RİZE, () - DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde mart ayının son günlerinde etkili olan kar yağışı ve don nedeniyle çay ve kivi büyük zarar gördü. Yaş çay rekoltesinin büyük oranda düşmesine neden olacağı belirtilen don nedeniyle kivi üretiminde de yüksek miktarda azalma bekleniyor.
Bölgede, yaklaşık 1 milyon üretici ailenin önemli geçim kaynağını oluşturan yaş çay tarımında don olayı nedeniyle rekolte kaybı bekleniyor. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile bölgede yaş çay bitkisinin erken filiz verdiğini belirterek, mart ayı sonunda beklenmeyen kar yağışı ve don olayının çayı çok olumsuz etkilediğini söyledi. Paliç, “Üreticiler erken hasat beklerken şu anda hasat tahminen 20 gün gecikti. Bu da rekolteyi olumsuz etkileyecek. Şu an için yaşanacak rekolte kaybını tahmin etmek mümkün değil. Ancak yıllık ortalama 1 milyon 100 bin ton yaş çay üretiminin bir hayli gerileyeceği kesin” dedi.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ise don olayından etkilenen yaş çayda 50 bin ton rekolte kaybı beklendiğini söyledi.
KİVİDE DE BÜYÜK ZARAR
Bölge için en önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri olan kivi ürününde de büyük zarar oluştu. Don nedeniyle kivi çiçeklerinin tamamen döküldüğünü ifade eden Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, “Kivi üretiminde hasar çok büyük. Kivi üretimi geçen yıl da düşük olmuştu. Ancak şimdi kar ve don nedeniyle kivi çiçekleri tamamen döküldü" dedi, kar ve don olayı nedeniyle tarım ürünleri zarar gören üreticilerin Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvurarak tarlalarında tespit yaptırmasını istedi.
YAŞ ÇAY TARIMI
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaklaşık 774 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında yıllık 1 milyon ila 1 milyon 200 bin ton arasında değişen miktarda ürün elde ediliyor. Üretilen yaş çay, 151’ i özel sektör, 46’sı ÇAYKUR’ a ait fabrikalarda işlenerek yılda ortalama 200 ila 230 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor.

MK(TM/CK) (FOTOĞRAFLI)