Muhammet KAÇAR/RİZE, () - DOĞU Karadeniz'de, başta Rize olmak üzere Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 774 bin dekar alanda çaycılık yapan 1 milyon üretici, heyecanla yaş çay taban fiyatının açıklanmasını bekliyor. Çaya 1.60 lira fiyat verilmesi isteniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, geçen yıl yaş çayın kilosuna, destekleme primi dahil 1.35 lira verildiğini hatırlattı, "Artan üretim maliyetleri de göz önünde bulundurulmalı ve yaş çaya 1.60 lira fiyat verilmeli" dedi. Paliç, mart ayının son günlerinde yaşanan don olayı nedeniyle çayda yüzde 15’lik ürün kaybı olmasının beklendiğini kaydetti. 
'BEYAZ ÇAY EK GELİR OLACAK'
Çaykur’un beyaz çay üretimine geçmesini 'sevindirici bir gelişme' olarak değerlendiren Paliç, "Bu tür girişimler güzel ve desteklenmesi gereken çalışmalardır. Kilogram fiyatı  yaş çaya kıyasla çok çok fazla olsa da bu üreticilerimizin beyaz çaydan büyük paralar kazanacağı anlamına gelmiyor. Bilindiği gibi beyaz çay, çay filizinin en ucundaki tomurcuktan üretiliyor. Üreticilerimizin toplayacağı tomurcuk miktarı sınırlıdır. Bir insanın bir günde toplayabileceği tomurcuk miktarı yarım kilo kadardır. Bir dönüm çaydan elde edilecek tomurcuk miktarı da yaklaşık o kadar olur. Tomurcuğu alınan çay bitkisinin diğer kısmı yine çay olarak toplanıp satılabileceği için uygulama üreticilerimize azda olsa gelir sağlayacaktır. Beyaz çay ek gelir olacaktır. Yetişkinler çay toplarken çocuklar tomurcukları toplayabilir" dedi.

MK(TM/BT) (FOTOĞRAFLI)