Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - AVRUPA Birliği Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Akreditasyon Kurumu'nun (TÜRKAK) özellikle helal ürün konusunda uzmanlaştığını, helal ürün merkezinin Türkiye olmasını istediklerini söyledi. Çavuşoğlu, İlker Başbuğ'un serbest bırakılması konusunda da Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınmasını içeren reform paketinin meyvelerini almaya başladıklarını belirtti.
AB Bakanı Çavuşoğlu, Antalya İhracatçılar Birliği'nde düzenlenen TÜRKAK bilgilendirme toplantısına katıldı. Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada TÜRKAK'ın üretilen her türlü ürün ve hizmetin uluslararası standartlara uygunluğunu akredite eden kurum olduğunu ve bugüne kadar 900 kuruluşun TÜRKAK tarafından akredite edildiğini söyledi.
2023'E HELAL ÜRÜN KATKISI
Özellikle helal ürün konusunda TÜRKAK'ın uzmanlaştığını, helal ürün merkezinin Türkiye olmasını istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Bu kolay bir şey değil. Bazı ülkelerin de bu konuda çabaları var. TÜRKAK sayesinde diğer ülkelerin önündeyiz. TÜRKAK, İslam İşbirliği Teşkilatı'yla da birlikte çalışmaktadır ki, özellikle helal ürün konusunda çalışmalar yürütmek önemlidir" dedi.
Helal ürün konusunda Türkiye'nin merkez olmasının ülke ekonomisine de büyük katkısı olacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'den tüm dünyaya helal gıda yayıldığını, ihraç edildiğini düşünebilirsek 2023 hedeflerine ulaşmasında katkısı olacaktır" diye konuştu.
Yerel seçim çalışmaları çerçevesinde ziyaretlere de katılan Çavuşoğlu, burada CHP'yi eleştirerek, bu dönemde CHP'nin de marjinal bir partiye dönüşerek sokak siyaseti yaptığını savundu.
'GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASINI GÜNCELLİYORUZ'
AB Bakanı Çavuşoğlu, Antalya İhracatçılar Birliği'nin Ramada Plaza Otel'de onuruna dün gece düzenlendiği yemeğe de katıldı. Çavuşoğlu, buradaki konuşmasında AB'nin yaşadığı ekonomik kriz ve durgunlukların Türkiye'nin AB'yle ticaretini artıracağını belirterek, şunları söyledi:
"Potansiyel vardır. Gümrük Birliği Anlaşmasını da güncelleştiriyoruz. Aleyhine işleyen unsurlar vardır. Bazı ürünlerimiz üzerinde kısıtlamalar, tarife dışı engeller vardır. Kaldırılması lazım."
16 Aralık 2013'te imzalanan Geri Kabul ve Vize Serbestisi anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmek için çalıştıklarını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "AB'deki dostlarımızdan da attıkları imzanın uygulanması için üzerlerine düşen adımları atmalarını, ahde vefa bekliyoruz" dedi.
'BİREYSEL BAŞVURUNUN MEYVELERİNİ ALIYORUZ'
Bakan Çavuşoğlu, İlker Başbuğ'un bırakılmasıyla ilgili olarak da Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınmasını içeren reform paketinin 'meyvelerini görmeye başladıklarını' söyledi. Bakan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:
"Biraz önce bir haber aldık, Başbuğ da serbest bırakılmış. Eskiden bu tür başvurular AİHM'e giderdi. Orada mahkum olurduk. Hep tekrar eden mahkumiyet kararları, aynı ihlalden dolayı. Türkiye hem uzun tutukluluk süresine ilişkin ayıptan kurtuluyor hem de vatandaşıyla hak mağduriyetinden dolayı barışarak helalleşiyor."

EB(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)