İSTANBUL, 29 Nisan () - Karadeniz kıyısında ormanlık alanda kurulu bulunan ve kömürle çalıştığı için çevrecilerin tepkisini çeken Çatalağzı Termik Santralı ihalesinde en yüksek teklifi 351 milyon dolar ile Demir Madencilik verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda (ÖİB) düzenlenen ihaleye, Demir Madencilik'in yanı sıra; Elsan Elektrik, Alsim Alarko, Limak ve IC İçtaş teklif verdi. İlk turda en yüksek 190 milyon dolar teklifin verildiği ihale, kapalı elemeli turların ardından 280 milyon dolar başlangıç tutarı ile başladı.

GÜNDE 17 BİN TON KÖMÜR YAKIYOR

Bankwatch Network ve Grenpeace tarafından Kasım 2013'te açıklanan “Üzerimizdeki Kara Bulutlar” başlıklı Zonguldak ve Bartın’ın termik santral raporunda Çatalağzı Termik Santralı'na geniş yer ayrılmıştı.

Raporda özellikle bebeklerde görülen rahatsızlıklar hatırlatılarak artan kanser vakalarına dikkat çekiliyor. Günde 17 bin ton kömürün yakıldığı santrallerin olumsuz etkileri konusunda şu bilgilere yer veriliyor:

“Çatalağzı Termik Santralı’nın insan ve çevre sağlığı üzerinde büyük etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bölgedeki doğumların yüzde 20'sinde gelişmemiş akciğer, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı görülmektedir. Bölgede kanser oranıysa gün geçtikçe artmaktadır. Saha ziyareti sırasında, bölgedeki nehir kolunun santralin kül atıkları, sondaj bölgesinde yer alan su dağıtım şebekesi ve kül deposu sebebiyle kirlenmesi gibi başka sorunlar da gözlemlenmiştir.”