EKONOMİ Bakanı Çağlayan Ekim ayı ihracat verilerini değerlendirdi.
Çağlayan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, 2013 yılı Ekim ihracatımız yüzde 1,5 artarak 11 milyar 865 milyon dolar oldu. 9 aylık TUİK verisi ile Ekim ayı TİM verisi toplamı 124 milyar doları aştı.
Geçen senenin aynı dönemine göre sanayi ürünleri ihracatımız binde 1 azalışla 9 milyar 649 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatımız yüzde 8,1 artarak 1 milyar 830 milyon dolar, madencilik ihracatımız yüzde 13,8 oranında artarak 387 milyon dolara yükseldi.
AB'deki toparlanmanın da etkisi ile otomotiv sektörü Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 oranında artışla 1 milyar 751 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimyevi maddeler ihracatımız yüzde 13 civarında bir düşüş ile 1 milyar 410 milyon dolara geriledi. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise yüzde 4,6 oranında artış gösterdi ve 1 milyar 338 milyon dolarlık ihracata ulaştı.
AB ekonomisinin toparlandığına yönelik işaretler geliyor. Bu süreçten en fazla ihracatımız olumlu etki görecek. Nitekim Ekim ayında AB ülkelerine ihracatımız yüzde 4,3 oranında artarak 5 milyar 226 milyon dolar seviyesine geldi, ihracatımızdan aldığı pay yüzde 44 oldu. Ortadoğu ülkelerine ihracatımız yüzde 5,1 artarak 2 milyar 289 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
2013 yılı Ekim ayında toplam 218 ülke/gümrük bölgesine yönelik ihracat yapıldı. Eylül ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 27 oldu.
İhracatçı sayımızın artmasından memnunuz. Ancak Türkiye'de şirketlerin ölçek sorunu gibi ihracatçıların da ölçek sorunu var. Sadece daha fazla şirketimizin ihracat yapmasına değil, ayni zamanda bu şirketlerimizin çok daha fazla ihracat yapmasına ihtiyacımız var. Güçlendirmemiz gereken başka bir tarafımız, ihracatın sürekliliği. Şirketlerimizin zaman zaman değil, her zaman ihracat yapma alışkanlığını kazanması gerekiyor. Ekonomi Bakanlığı olarak bu alanlarda şirketlerimizi destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz. Cari açık dediğimiz sorun sadece daha az harcamakla değil, diğer taraftan daha fazla üretmek ve daha fazla ihracatla hafifleyecek bir sorun.
Ekim ayında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sıralamasında ilk 5’te Almanya (1 milyar 128 milyon dolar), Irak (1 milyar 57 milyon dolar), İngiltere (787 milyon dolar), Rusya Federasyonu (624 milyon dolar) ve İtalya (511 milyon dolar) yer aldı. İhracatımızın pazar yoğunluğu düşüyor. İhracat sıralamamızda ilk 5, ilk 10 ülkenin toplamdan aldığı pay son 10 yılda yaklaşık 10 puan geriledi. Bu gerileme tek bir pazara bağlılığımızı azaltıp alternatif pazarlardaki gücümüzü artırmamızdan kaynaklanıyor. Doğru bir hamle yaptık ve buna devam edeceğiz.
Ekim'de 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 17 ilimiz var. İhracatın tabana yayılması için, gerek büyük şirketlerin gerek KOBİ'lerin ihracatının artması ve süreklilik kazanması için Ekonomi Bakanlığı olarak desteklerimiz devam edecek.
2013 Dünya ticareti için hiç parlak bir yıl olmadı. İlk 9 aylık verisi açıklanmış ülkelerin ihracat artış hızı sadece yüzde 2.3. Biz de bu süreçten etkilendik, etkilenmeye devam ediyoruz. Ancak 2014'ün ticaret açısından bu yıldan biraz daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz."
(BB)