BURSA merkezli faaliyet gösteren ve dünyanın çeşitli ülkelerine başta kiraz ve siyah incir olmak üzere meyve ihracatı gerçekleştiren Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Şirketi, ürün gamını genişletiyor. Patenti Güney Afrika'ya ait olan ve çeşitli renklere sahip yaklaşık 30 farklı üzüm çeşidi yetiştirip ihraç etmeye hazırlandıklarını açıklayan Şirketin CEO'su Yavuz Taner, "Bunlar Güney Afrika'nın yaz döneminde yetiştirip, pazarladığı ürünler. Kış döneminde onların üzümü bittiği için biz Türkiye’de yazın üretip, onlara ve diğer ülkelere ihraç edeceğiz" dedi.
Açıklamalarında, yeni ürün ve pazar çalışmaları hakkında bilgi veren Yavuz Taner, firmalarının, Mersin'in Tarsus, Adana'nın Ceyhan, Manisa'nın Salihli , Afyonkarahisar ve Antalya'da olmak üzere Türkiye'nin 8 ayrı noktasında 15 büyük bahçede faaliyet gösterdiklerini söyledi. Bu yıl kirazda, olumsuz hava koşulları nedeniyle, 'Erkenci ürünlerde' büyük kayıp ile karşılaştıklarını, bu nedenle 'Tür çeşitlenmesi' çalışmaları yaptıklarını anlatan Yavuz Taner, bu çalışmayı, üzüm konusunda da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Taner, şöyle konuştu:
"En önemli projelerden bir tanesi üzüm ile ilgili deneme parselimizde yer alıyor. 30'a yakın çeşit var. Güney Afrika'dan getirilen patentli sofralık üzüm çeşitleri var. Buralarda  Pembe, kırmızı, mor, bordo, siyah gisi renkte üzümler yetiştiriyoruz. Üzümler farklı lezzet ve ebatta olacak. Bunlar yeni bir çığır açacak diye bekliyoruz. Önümüzdeki 2-3 yılda bunların bahçelerinin, bağlarının geliştirileceği projemiz var."
Taner, üzümlerin en önemli özelliğinin çekirdeksiz, Avrupa, Rusya, Uzak Doğu gibi bütün mevcut pazarlara gönderilebilecek çeşitte olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bunlar, patentli olduğu için Güney Afrika'nın yaz döneminde yetiştirip, pazarladığı ürünler. Pazarın tanınması için avantaj var. Biz tanıtmaya çalışırız ama patentli olduğu için Güney Afrika bunu lanse ediyor, dünyaya pazarlıyor. Seçkin pazarlara gönderiliyor. Kış dönemi onların üzümü bittiği için biz devreye girip, pazar tamamlama ile ilgili güzel bir proje olarak görüyoruz."
Ürün çeşitlenmesi konusunda çalışmalarının sürdüğünü yineleyen Taner, kayısı ve nektarinlerin bu grupta yer aldığını kaydetti. Taner, Denizli'de yarı bodur ağaçlarla 'Royal King' isimli özel çeşit son turfanda kiraz ihracatı yapmayı planladıklarını söyledi. Dünya nüfusunun yüzde 90'ına Türk sebze ve meyve ihracatının yapılamadığını söyleyen Taner, şöyle devam etti:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yabancı ülkelerin tarım bakanlıkları arasında hangi metotla meyve sebzenin ihracının belirlenmesi gerekiyor. Anlaşmalar neticesinde Türkiye'ye sınırlama olmadan ihracat gerçekleştirebilecek. Dünya nüfusunun yüzde 90'ına sebze meyve ihraç etmeye yetkin değiliz. Kapıları Tarım Bakanlığı açacaktır. 12 senedir çalışmalar devam ediyor. Türk meyvesi ile maalesef giremiyorsunuz. Belli aşamaların kat edilmesi gerekiyor."

FOTOĞRAFLI