Serhat TEZCAN/BURSA, () - BURSA'nın en büyük organize sanayi bölgelerinden birisi olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Kahraman, bölgede kurmayı planladıkları ve çevrecilerin tepkisine neden olan kömürle çalışacak buhar ve elektrik üretim santrali projesi ile ilgili olarak, santral bacasının Çevre Bakanlığı tarafından 7 gün 24 saat online izleneceğini belirtti. Kahraman, santralle ilgili kaygısı olanlara tesisin çalışma sürecinde çevre değerleri açısından uluslararası denetim kuruluşlarından birine sürekli denetletilmesi önerisini de getirdi.
DOSAB'ın kuracağı, Buhar ve Elektrik Üretim Santrali Projesi ile ilgili basın toplantısı yapıldı. Hizmet binasında düzenlenen toplantıda konuşan DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, petrol ve doğalgaza ödenen bedelin cari açığın en temel sebebi olduğunu söyledi. Kahraman, geçen yıl elektrik üretimimin yüzde 45'inin doğalgaz kaynaklı olarak elde edildiğini ifade etti.
Bölgede kurmayı planladıkları DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali Projesi süreci ile ilgili de bilgi veren Kahraman, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 12 kamu kurum ve kuruluşundan oluşan ÇED Komisyonu'nu belirlemiştir. Bu komisyonda yer alan kurumlar santralle ilgili görüşlerini sunmaktadır. Komisyonun bu ay içinde toplanıp, projeyi ve görüşleri değerlendirmesini bekliyoruz. Dolayısıyla henüz ÇED alınmış, iş bitmiş değildir. Herşey şeffaf bir şekilde devam etmektedir. Çevre Bakanlığımız, mevzuat gereği ÇED sürecinde halkın katılım toplantısını öngörmemiştir. Buna rağmen bizler halkımızı bilgilendirmeyi mahalle mahalle, site site projemizi anlatmayı sürdürüyoruz. Ne kadar doğru ve çevreci bir yatırım yapacağımızı bıkmadan usanmadan herkese anlatacağız" diye konuştu.
Temel amaçlarının bölgede elektrik değil, buhar talebini karşılamak olduğunu söyleyen Kahraman, "Amerika'da ve Avrupa'da büyük şehirlerin içinde çevreyle uyumlu, insan sağlığına zarar vermeyen kriterlerde birçok kömür santrali çalışmaktadır. Biz de ülkemizde böyle başarılı bir örnek yaparak ilk olacağız. Santralde kullanacağımız kömür, Balıkesir yöresindeki açık ocaklardan, otoyolu kullanan kapalı kasa TIR’larla gelecek. Santralin günlük ihtiyacı olan kömür günlük 60 araçla getirilecek. Bu araçlar, otoyol üzerinden bölgemizdeki santral alanına ulaşacak. Kireçtaşı ve kül de kapalı silobaslarla taşınacak. Bunun için de günlük 30 araç ihtiyacı var. Bursa ve bölge trafik yoğunluğu ve egzoz emisyonları açısından korkulacak bir durum yok" dedi.
"AVRUPA'DA ÇEVRE KONUSUNDA NE ÖDÜL VARSA ADAY OLACAĞIZ"
Santral alanına gelen TIR’ların kömür yükünü kapalı ortamda otomatik filtre sistemi ile donatılmış kapalı stok sahasına boşaltılacağını dile getiren Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kömür, kapalı stok sahası içinden tamamen kapalı, yüzde 100 sızdırmaz olan boru konveyörlerle kazanlara taşınacak. Bu esnada kömür ve kireçtaşı hiçbir şekilde görünmeyecek. Havayla temas etmeyecek, toz oluşması ve çevreye yayılması mümkün olmayacak. Santral bacası Çevre Bakanlığı tarafından 7 gün 24 saat online izlenecek. Burada bir öneride daha bulunmak istiyorum. Bu konuda endişe duyan kim varsa, gelin birlikte olalım ve online izleme yanında tesis çalışma sürecinde, çevre değerleri açısından uluslararası denetim kuruluşlarından birine sürekli denetim yaptıralım. Bunu Bursa adına denetleyelim ve sonuçları internet ortamından kamuoyuna açıklayalım. Buhar ve elektrik üretim santralimizle ilgili şimdiden kendimize hedef koyduk. Biz bu tesisle Avrupa'da çevre konusunda ne ödül varsa aday olacak ve bunu da alacağız."
"EKONOMİYE 10 YILDA 1 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAYACAĞIZ"
Proje ile ilgili bilgi veren DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül ise enerji arz güvenliği ve doğalgaz sıkıntısı nedeniyle böyle bir projeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Projenin hayata geçmesi ile birlikte bölgede yüzde 65 oranında doğalgaz kullanımının azalacağını dile getiren Şengül, 10 yılda 1 milyar dolar ekonomiye katkı sağlayacaklarını söyledi. Projenin 52 bin metrekare alanda yapılacağını açıklayan Şengül, "Buhar kapasitesi 390 ton/h, elektrik kapasitesi ise 49,9 megawat olacak. Yerli düşük kalorili kömür kullanılacak. Günlük bin 200 ton, yıllık ise 500 bin ton yakıt sarfiyatı gerçekleşecek. Projenin 10 bin metreküp su ihtiyacı olacak. Projenin 127 milyon dolara mal olmasını öngörüyoruz. İhaleye çıktıktan 30 ay sonra bitirilmesi planlanıyor. Projenin 2017 yılı sonunda hayata geçmesini öngörüyoruz" diye konuştu.
TOFAŞ, BACANIN YÜKSELTİLMESİNİ İSTİYOR
Toplantıda konuşan DOSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve OSB’deki en büyük fabrika olan Tofaş’ın İnsan Kaynakları Müdürü Burhan Çakır da, termik santralin üç açıdan incelendiğini belirterek, “Birincisi ekonomik. Yapılan fizibilite çalışmalarına göre ekonomik bir santral olacak. Çevre açısından da çok sayıda bacanın kapatılması sayesinde çevreye etkisinin de olumlu yönde olacağı belirtiliyor. Tofaş açısından bizim üzerinde durduğumuz üçüncü konu, kömürle çalışan santralin otomotiv fabrikasındaki üretime yapacağı etki. Türkiye’deki hiçbir otomotiv fabrikası yakınında kömürle çalışan bir santral olmadığı için norm bulunmuyor. Bunu Fiat ve Chrysler’e soruyoruz. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren diğer firmalardan da araştırıyoruz. İlk etapta 65 metre olan termik santral bacasının yükseltilmesini isteyebiliriz. Fiat ve Chrysler’den gelecek sonuçlara göre görüşümüzü kesinleştireceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI