BURSA Deftarlığı, hazineye ait tarım arazilerinih kullanıcılarına, hissedarlarına ve kiracılarına yüzde 50 indirimle satılacağı duyuruldu.
Bursa Defterdarlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 26 Nisan 2012 tarih ve 28275 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6292 sayılı 'Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun( ile sadece 2B arazilerinin satışı düzenlenmediği hatırlatıldı. Defterdarlık, kanunun 12'nci maddesi ile 2B olmayan Hazine'ye ait tarım arazilerinin kullanıcıları, kiracıları veya hissedarlarına kullandıkları arazileri, 2B arazileri ile aynı koşullarda satın alma imkanı da getirildiği duyuruldu.
Bu kapsamda, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan Hazine'ye ait tarım arazilerini, 31 Aralık 2011 tarihi itibari ile en az 3 yıldan beri kiralayan ve kira sözleşmesi devam eden kiracıları, 31 Aralık 2011 tarihi itibari ile en az 3 yıldan beri tarımsal amaçlı kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları ve hissedarları ile idarece tarafından tespit edilen satış bedelini itiraz etmeden kabul edenlerin satış hakkında yararlanabileceklerini kaydedildi. Satış bedeli de rayiç bedelin yüzde 50'si olarak belirlendiği, peşin ödemelerde ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacağı dile getirildi.
Açıklamada 6 yıla kadar faizsiz 12 taksit ile ödeme imkanı bulunduğunu belirtilirken, satış bedelinin en az yarısının ödenmesinin istenilmesi halinde satış bedelinden yüzde 10 oranında indirim yapılarak, yarısı peşin alınacağı kalan yarısına ise taksitlendirmedeki süreler uygulanacağı duyuruldu.
Satış bedelinden, başvuru tarihi itibari ile son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edileceği ve taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacağı açıklandı. Tamamen ve münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılanlar ile bu arazilerin üzerinde kalmak şartıyla tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelin yüzde ellisinin üzerinden satılacağı dile getirildi.
Belirtilen avantajları barındıranların başvuruda bulunması gerektiğini ifade edilirken, başvuruların kanunun yürürlüğe girdiği tarihte başlayıp, 28 Nisan 2014 tarihine kadar taşınmazın bulunduğu Defterdarlık veya ilçe mal müdürlüklerine yapılması gerektiğine dikkat çekildi.