BURSA () - BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın ileriye dönük enerji yatırımları konusunda Türkiye'ye öncü olmasını hedeflediklerini söyledi.

Bursa Enerji Konseyi'nin sektör temsilcileri, kamu kuruluşları, üniversite ve sivil toplum örgütleri ile hazırladığı Enerji Sektör Raporunu açıklandı. Yapılan çalıştay ve toplantıların ardından 4 eylem planı ortaya çıkarıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın ileriye dönük enerji yatırımları konusunda Türkiye'ye öncü olmasını hedeflediklerini dile getirerek, sanayi ve ticareti geliştirirken verimlilik ve çevre faktörlerini de ön planda tutmak gerekliğine dikkat çekti.

BTSO'nun, makro projeleri arasında bulunan Sektörel Konseyler, kendi sektörleri ile ilgili toplantı ve çalıştaylarının ardından raporlarını çıkarıyor. BTSO Sektörel Konseyler, inşaat sektör raporunun ardından enerji raporunu açıkladı. BTSO Enerji Konseyi, yapılan çalışmalarla Bursa'nın enerji ihtiyacını, enerji üretiminin ve tüketiminin çevreye ve ülke ekonomisine olumsuz etkilerini en aza indirmesi, yerli, yenilenebilir temiz enerji türlerinin ve teknolojilerinin ve çeşitli enerji kaynaklarını bir arada planlı kullanılması amaçlanıyor. Yapılan çalıştay ve toplantıların ardından 4 eylem planı ortaya çıkarıldı. İlk olarak 'Bursa Yeşil Büyüme Programı' başlatılacak. Bu program ile 100 sanayi firmasının yeşil büyüme temelli iş modeline geçişine mentorluk desteği verilecek.

ENERJİ AJANSI TÜRKİYE'YE ÖNCÜ OLACAK

Diğer eylem ise 'Bursa merkezli Enerji Ajansı' kurulması yer alıyor. Enerji Ajansı sayesinde Bursa'nın ve TR 41 Bölgesi'nin potansiyelini ortaya koymak ve Bursa'nın ileriye dönük enerji yatırımları konusunda Türkiye'ye öncü olması hedefleniyor. TOBB, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BEBKA iş paydaşları ile Enerji Ajansı'nın 2015 yılı ilk çeyreğine kadar kurulması planlanıyor.

Diğer eylem planı ise 'Enerji Verimliliğ Test ve Kalibrasyon Merkezi'nin kurulması. BTSO Enerji Konseyi sorumluluğunda TÜRKAK paydaşlığında projenin ilk etabında bu yıl sonuna kadar merkez fizibilite raporunun tamamlanması hedefleniyor.

RÜZGAR ENERJİSİ İÇİN KÜMELENME HAMLESİ

Rapordaki son eylem ise 'Rüzgar Türbinleri' kümelenme çalışması oldu. Bu projenin asıl hedefi, tasarımı ve teknolojisi, Bursa'ya ait ve özgün, rekabetçi bir rüzgar tribünü üretim sanayiinin kurulması için gereken alt yapıyı oluşturmayı öngörüyor. Bursa'da rüzgar enerjisinin kullanımını yaygınlaştırıp rüzgar türbinlerinden üretilen elektriğin Bursa'nın enerji profilinde ciddi bir yer alması hedefleniyor. Bu çerçevede OSB'ler ve üniversiteler ile 2015 yılı ikinci çeyreğine kadar kümelenme tüzel kişiliği kurulacak.

"ENERJİ ARZINDAKİ DIŞA BAĞIMLILIK ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SÜRÜYOR"

Çalışmalar ile ilgili değerlendirmede bulunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO olarak öncelikli sektörlerin yol haritalarını belirlemek üzere ortak akıl harekete geçirerek oluşturulan konseylerin yoğun bir tempoyla çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

İnşaat Konseyi'nin ardından Enerji Konseyi'nin de sektör temsilcileri, kamu kuruluşları, üniversite ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla Enerji Sektörü Raporu'nu oluşturduğunu kaydeden Burkay, "Dünyadaki enerji sektöründe kartların yeniden dağıtılacağı bir döneme giriyoruz" dedi ve ekledi:

"Enerji ticaretinde ibrenin Asya'yı göstermesi, Ortadoğu'nun tüketici bir pozisyona geçmesi önemli gelişmeler olarak karşımızda. Enerji Borsası'nın kurulması ile ilgili çalışmalar, yatırımcılara sağlanan teşvikler, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması gibi olumlu gelişmelere karşın linyit haricinde fosil yakıtlar bakımından zengin bir rezerve sahip olmayan ülkemizin, enerji arzındaki dışa bağımlılığı önemli ölçüde sürmekte. Bu noktada en stratejik adımlarımızdan biri de enerji verimliği konusunda yapacağımız çalışmalardır."

Burkay, BTSO olarak Bursa'nın ileriye dönük enerji yatırımları konusunda Türkiye'ye öncü olmasını hedeflediklerini dile getirerek, sanayi ve ticareti geliştirirken verimlilik ve çevre faktörlerini de ön planda tutmak gerekliğine dikkat çekti.

ST/ (FK) (OSS), (Fotoğraflı)