BURSA Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Aytekin, sektörün her geçen gün kan kaybettiğini belirterek, "İthal malların bizlere zararı oldu. Ama içerde de yerli Çinliler ürettik. Onlarla mücadele edelim derken, kaliteden kaybettik. 5-10 liraya ayayakkabı sattılar" dedi.
Bursa Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Aytekin, sektördeki gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Merkez Osmangazi İlçesi'nde bulunan Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı'nın 1981 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Aytekin, o dönemde 5 ile 27 metrekare arasında değişen farklı büyüklüklerdeki dükkanlarda üretim ve satış yaptıklarını söyledi. O günün koşullarında 3 - 4 aileye istihdam olanağı sağlandığını belirten Aytekin, "Bu kadar üretim teferruatı yoktu. Deri, kösele vardı. Şimdi çeşit çok, yapılan ürünlerin depolaması gerekiyor. Aksesuar çok fazla" diye konuştu.
Türkiye'de ayakkabıcılık sektöründe kan kaybının devam ettiğini söyleyen Aytekin, marketlerin, alışveriş merkezlerinin, zincir mağazaların ve ithal ayakkabıların küçük sermayeli oda üyelerini olumsuz etkilediğini, pazar alanlarının daraldığını kaydetti. Küçük imalatçıların ürettiklerini satamadığını da belirten Aytekin, 15 yılda üye sayılarının yüzde 50 düştüğünü ve Bursa'da satış, imalat ve yan sanayide yaklaşık bin 500 üyeye düştüklerini kaydetti.
Sektörün ithal malların dışında yerli üreticilerin oluşturduğu olumsuzluklardan da etkilendiğini söyleyen Aytekin, "İthal malların zararı oldu ama içerde yerli Çinliler ürettik. Biz onlarla mücadele edelim derken, kaliteden kaybettik. Bir sürü mağaza zinciri geldi. Piyasaları vurdu, gitti. 5 - 10 liraya ayayakkabı sattılar. İşine meraklı olanların ekmeğini ellerinden aldılar" dedi.
Türkiye'de, Konya başta olmak üzere İstanbul, Gaziantep, Adana, Antakya ve Bursa'da ayakkabı üretildiğini söyleyen Aytekin, "Türkiye'nin 600 milyon çift üretim kapasitesi var. Ama insanlara 3 çift ayakkabı giydiremiyoruz. İç pazarda üretilenin yüzde 20'sini eritebiliyoruz. 4 ayda ülke ihtiyacını karşılıyoruz. Estetik ve kalitede iyiyiz ama pazarlama noktasında piyasada yokuz" diye konuştu.