Yeni yılla birlikte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda (İSG) belirtilen hususları yerine getirmeyen işletmelere uygulanan para cezası oranları artırıldı.

Bugün açıklanan ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerleme oranına göre belirlenen İSG Kanunu'ndaki idari para cezaları çok can yakacak. Risk analizi yapmayan işverenlere 63 bin 853 lira para cezası uygulanacak. Kanunda belirtilen çalışmaları yapmayan işletmelere 500 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.

Yenilenen para cezası oranları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyuna bugün duyuruldu. Yeni düzenlemeyle birlikte iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almayan, organizasyonu yapmayan, gerekli araç ve gereçleri sağlamayan, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmeyen ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmayan işveren artık 2 bin 240 lira ceza ödemek zorunda kalacak.


İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMAYANLARA 5 BİN 601 TL CEZA YAZILACAK

İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini izlememek, denetlememek ve uygunsuzlukları gidermemenin cezası 2 bin 240 lira olarak uygulanacak. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayanlara da 5 bin 601 lira para cezası kesilecek. İSG hizmetleri için görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç-gereç-mek'n sağlamayan ve iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimlerinin hak ve yetkilerini kısıtlayan işverenlere de bin 680 lira ceza yazılacak.


Yeni yılla birlikte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda (İSG) belirtilen hususları yerine getirmeyen işletmelere uygulanan para cezası oranları artırıldı.
KAPATILAN İŞYERİNİ AÇMANIN CEZASI 89 BİN TL OLDU

Risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmamanın cezası geçen yıl 3 bin 361 liradan başlayıp, tekrar eden her ay için 5 bin 41 lira olarak uygulanırken yeni yılla birlikte bu ceza 63 bin 853 liraya yükseldi. İşletilmesine Bakanlıkça izin verilmeyen işyerini faaliyete geçirmek, durdurulan işyerinde faaliyete devam etmek gibi durumlarda ise her bir kusur için ayrı ayrı 89 bin 629 lira ceza uygulanacak. Büyük kaza önleme politika belgesini hazırlamayanlara 56 bin 18 lira, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurumu tarafından çağrıldıkları zaman gelmeyenlere, ifade ve bilgi vermeyenlere gerekli olan belge ve delilleri getirip göstermeyenlere de 12 bin 181 lira ceza uygulanacak. İş güvenliği uzmanları, son günlerde kapatma ve yüksek cezaların iş sağlığı ve güvenliğini ciddiye almayan, 'kulağımı tıkarım, işlerimi yaparım' mantığı ile hareket eden işverenleri büyük sıkıntılara soktuğunun görüldüğünü dile getirdi.

Uzmanlar, "Aynı durum tüm kamu kurumları için de söz konusu. Kurum müdürleri, 'bana bir şey olamaz' mantığı ile hareket etmesinler aksi takdirde kesilecek cezalar kendilerine rücu edilecek, kamu kurumlarında idareci olan arkadaşları tekrar uyarıyoruz ciddi sıkıntılar sizi bekliyor. Ceza ödememek için idarecilik yapığınız kurumlarda iş güvenlik uzmanı ve işyeri hekimlerini görevlendirin, risk analizlerini, acil durum planlarını yaptırın ve çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırın." uyarısında bulunuyor.