Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da yaklaşan buğday hasadı öncesi bir araya gelen sektör temsilcileri, Korkuteli İlçesi ile Ankara, Sivas, Hatay gibi bölgelerde yağış azlığı nedeniyle buğdayda verimin yüzde 20- 30 oranında düşeceğini, saman sıkıntısı görülebileceğini bildirdi.
Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) Sektörel Analiz Toplantıları'nın bu haftaki konusunu buğday hasadı ve saman oluşturdu. ATB Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi Müdürü Abdullah Ünlü, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr. Can Ertekin'in katıldığı toplantıda, üretici ve işletmecilere yönelik sivil toplum örgütleri ile sektör temsilcileri de yer aldı.
İSTANBUL'UN 223 GÜNLÜK EKMEĞİ KADAR BUĞDAY KAYBI
Toplantıyı yöneten Prof.Dr. Can Ertekin, Türkiye'de buğday hasadı zamanında oluşan ortalama dane kaybının, İstanbul'un 223 günlük ekmek ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu söyledi. Bu yıl yaklaşan buğday hasadı dönemine ilişkin Türkiye genelinde verim kaybı görüleceğine dikkati çeken Prof.Dr. Ertekin, verimin artırılması için artık yapılabilecek bir şey olmadığını ancak hasatta meydana gelebilecek kayıpların minimum düzeye indirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Buğday hasadının yüzde 80'inin biçerdöverle yapıldığını, eski teknolojinin hasat döneminde ciddi kayıplara yol açtığını belirten Prof.Dr. Ertekin, Türkiye'deki 15 bin biçerdöverin yüzde 29'unun 20 yaş üstü, yüzde 60'ının da 10 yaş üstü olduğunu hatırlattı.
BİÇERDÖVERİN YÜZDE 80'İ ESKİ
Biçerdöver işletmecisi Ruhi Sarı da yeni bir biçerdöverin 150 bin Euro'ya mal olduğunu, devlet desteği olmadan bunları değiştirmelerinin mümkün olmadığını anlattı. Sarı, şöyle konuştu:
"Devlet desteği sağlanırsa buğday hasadındaki kayıplar da minimum düzeye iner. Ayrıca dekar başına 2-3 lira yerine fiyatlar yükseltilerek, maliyetimiz sadece mazot gibi görülmemelidir. Çünkü tüm yedek parçalarımız yurtdışından ithal ve pahalı. Eğer dekar başına fiyat artırılırsa biçerdöverci de günlük 300- 500 dekar biçmeye çalışmak yerine, daha yavaş çalışır ve böylece dane kaybının azalması sağlanabilir. Mevcut biçerdöverlerle zayiat oranı yüzde 8-10'lara yükseliyor. 1970 model, her yeri kaynaklı, eski biçerdöverlerle çalışılıyor bu ülkede." 
BUĞDAYDA YÜZDE 30 VERİM KAYBI BEKLENİYOR
Buğday üreticisi Nabi Yıldız da özellikle Ankara ve Sivas bölgelerinde yağış sıkıntısı nedeniyle hububatta yüzde 20-30 oranında verim kaybı görülebileceğini söyledi. Samanda da ciddi ölçüde kayıp olabileceğini ifade eden Yıldız, Adana- Mersin bölgelerinde yağış problemi olmadığını fakat Hatay bölgesinde hiç yağmur almamış bölgeler olduğunu, dolayısıyla buralarda da ciddi verim kaybı olacağını kaydetti. Yıldız, ekinlerin sap boylarının kısa iken başak vermeye başladığını, bu durumun saman problemi yaşanmasına yol açacağını belirtti.
Toplantıda Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde de yağışların zamanlaması nedeniyle verim kaybında ciddi sıkıntılar çekileceği ifade edildi.

MÇ(SU/İD) (FOTOĞRAFLI)