YOZGAT'ın Sorgun İlçesi'ne bağlı Çiğdemli Beldesi'nde kültür mantarı ardından istiridye mantarı yetiştiriciliğine başlandı. Beldede özel bir firma tarafından 680 metrekare alanda yılda 45 ton istiridye mantarı yetiştiriliyor. Buğday samanı, kepek ve talaş karışımıyla oluşan istiridye mantarı en çok şeker hastalığına iyi geliyor.
Firma yetkilisi Eren Şahin, yeni çadırların henüz faaliyete geçmediğini belirtirken, "Halk arasında kavak, kayın ve et mantarı olarak bilinir. Ürün hasadı ton başı yüzde 30 olarak verir. Yani bir tonda 300 kiloya yakın hasat yapılır. Ankara ve İstanbul hali üzerinden çalışıyoruz. Uluslar arası bir firmayız. Talep karşılığında yurt dışına da gönderebilir" dedi.
"ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELİYOR"
İstiridye mantarının en büyük özelliğinin şeker hastalığına iyi geldiğini belirten Şahin,  kandaki insülin düzeyinin sabit özelliğe sahip olduğunu ifade ederek "Etten kat kat daha fazla proteine sahip bir mantardır. Bu bölgede tekiz. İç Anadolu Bölgesi'nde bizden başka istiridye mantarı yetiştiren kimse yok. Bu mantarın en büyük özelliğinden birisi de buğdayın özünde yetişmesi. Kültür mantarına bakılarak bundaki özellik buğdayın samanında yetişmesi. Tamamen saf ve temiz malzemede yetişiyor. Bugün kültür mantarı tavuk veya at gübresiyle elde edilir ama istiridye mantarı daha temiz mantardır" dedi.
HEDEF, YILDA 70 TON İSTİRİDYE MANTARI
Eren Şahin, İstiridye mantarının tamamen buğdayın özünde proteinle büyüdüğünü belirtirken, "Kepek ve talaş karışımıyla oluşur. Şu anda piyasası, perakende 1-12 TL arasında. Toptan fiyatına ise 7 TL fiyatına satılıyor. Yıllık kapasitemiz, içerideki basılı olan kompostoya göre değişiyor. Yüzde 30 üzerinden baz alırsak, 120 komposto üzerinden yılda 40-45 ton civarında üretim yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Amacımız, yıllık 70 ton kapasiteye ulaşmak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI