Bu hafta dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL kuru, hükümet kanadından gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) destek mesajları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkanı Erdem Başçı arasındaki görüşmeye yönelik açıklamaların son dönemde oluşan gerginliği hafifletmesiyle 2.60 liranın aşağısında güne başlarken, daha sonra yükselişe geçerek bu seviyeyi aştı ve rekor kırdı.
Dolar Türk Lirası karşısında küresel piyasalardaki bozulma ile yeniden 2.64'ün üzerine çıktı. Bankacılar, Çin para birimi yuanda günlük işlem bandının yüzde 2'den yüzde 3'e çıkartılabileceğine ilişkin söylentilerin satış baskısı yarattığını belirttiler.

Sabah açılışta 2.5950-2.5990 lira arasında hareket eden dolar, küresel piyasalarda kâr realizasyonuna bağlı olarak gerilemesine karşın, Türkiye'de 2.60 liranın üzerine çıkarak, 2.6487 liraya kadar yükseldi. Daha önceki rekor 2.6470 seviyesiydi.

PPK ve FED TOPLANTILARI BASKI UNSURU

ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan TCMB ve Fed toplantıları önümüzdeki iki keskin viraj olarak görünüyor. Her ne kadar yurtiçi gündemde yumuşama emareleri görülse de, kurdaki aşağı yönlü hareket oldukça sınırlı kalmıştı. Bugün gelişmekte olan ülke kurlarındaki değişimlere baktığımızda ise Türk lirası, Güney Afrika randı ve Brezilya realinin dolara karşı en çok değer kaybeden para birimleri olarak öne çıktığını görüyoruz.
 
GÜÇLÜ SEYRİNİ KORUYOR

Bu süre içinde ABD’den gelen perakende satışlar ve ÜFE verileri beklentileri karşılamamış olsa da, dolar global bazdaki güçlü seyrini korumaktadır. Bunun nedeni de Fed’in önümüzdeki hafta “sabırlı” ifadesini tutanaklardan kaldırması ihtimalinin fiyatlanmasıdır. Bu da gelişmekte olan ülke kurlarındaki stresi açıklıyor.
 
TAKİP EDİLMESİ GEREKEN SEVİYELER

İçeride Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması bu süreç içinde oynaklığı artırarak yukarı hareketi hızlandıracak bir etmen olabilir. USDTRY’nin de 2,6000 seviyesi üzerinde kalmaya devam etmesi halinde kısa vadede 2,7000 seviyesine doğru bir hareketlenme gerçekleştirmesi mümkündür. Anlamlı geri çekilmeler için 2,6000 aşağısında kalıcılık sağlanmalıdır.