KAYSERİ () - KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, ayda ortalama 170-180 milyon dolar ihracat yapılan Kayseri'den yıllık 2 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağını söyledi.

Boydak, KAYSO Haziran ayı olağan meclis toplantısında Irak’ta yaşanan sorunlara değinerek başladığı konuşmasında, “Oradaki kardeşlerimizin sağ salimen kurtulmaları öncelikli temennimiz... Önceliğimiz can güvenliği, insanlarımızın güvenliği ondan sonra ticari ilişkilerdir” dedi.

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4.3 büyüdüğüne işaret eden Boydak, büyümede bir miktar kamunun payı ile birlikte özel sektörün lokomotif olduğunu ve asıl olarak ihracatın büyük payı olduğuna dikkat çekti. Boydak, alternatif pazarlar konusunda çok ciddi çalışmalar olduğunu ve artık Türkiye’nin 180 ülkeye ihracat yapar konuma geldiğini de vurguladı ve ekledi:

“Bunu da lokomotifi tabii ki sanayicilerimiz. Bu yüzde 4.3’lük büyüme rakamı bizi rehavete sokmamalı. Sıkı bir şekilde işimizi takip etmemiz gerekiyor. Zaman zaman tartışmalar olsa da elbette ki yüksek faiz iyi bir şey değil ama önceliğimizin piyasa istikrarını korumak olduğunu biliyoruz. Her ne kadar reyting notlarında iniş çıkışlar olsa da Türkiye yine yatırım yapılabilir istikrarlı bir ülke statüsüne kavuştu. Türkiye’ye kaynak akışında sorunlar olur mu diye endişemiz vardı ama son gelişmeler gösterdi ki Türkiye’ye kaynak akışında fazlaca bir problem yok. Kamu borçlanma rakamımız son verilere göre yüzde 36 mertebesine gelmiş durumda. Ancak özel sektör borcumuzun 200 milyar dolara yakın bir rakama gelmiş olduğu da bir gerçek. Bunları da bizim ülkemizin riskleri olduğunu kabul ettiğimiz zaman henüz daha yolun ortasında bile değiliz. Bu uzun bir maraton. Finansal istikrarın devamı bizim açımızdan çok önemli. Siyasi ortam daha az gergin olsa, ülkemizin büyüme rakamları daha yukarılara çıkma olanağına sahiptir.”

KAYSERİ AYLIK 180 MİLYON DOLARLIK İHRACATA ULAŞTI
Kayseri’nin ihracat rakamlarının iyi bir durumda olduğunu açıklayan Boydak, aylık 170 - 180 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştıklarını, bunun da yıl sonu itibari ile 2 milyar dolarlık hedefi yakalayacakları anlıma geldiğini söyledi. Kayseri’deki işletmelerin devlet imkanlarını yeterince kullanmadıklarını ifade eden Boydak, devlet imkanlarının eskiye göre ciddi anlamda iyileştirildiğini, bu imkanların kullanılması ve duyurulması adına Oda olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Boydak, Türkiye’de finansal sektörle ilgili havanın geçen yıla oranla daha olumlu olduğunu, orta ve uzun vadeli projelerin bol miktarda fonlanabildiğini belirterek, sanayicilerin herhangi bir olumsuzluklara karşı çalışacakları finansal kuruluşları da iyi seçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Oda olarak 4-5 tane önerilerinin torba yasaya girdiğini açıklayan Başkan Boydak, “Bizim son bir önerimiz kaldı. Bu da, şirketlerin bilançolarında bulunan geçmiş yıllara ait borçlarda uygulanan yüzde 15’lik stopaj vergilerinin indirilmesi idi. Aldığımız duyumlara göre bu yüzde 15’lik stopajın yüzde 5’e indirilmesi konusu torba yasaya girmiş durumda. Bu düzenlemenin bir an evvel yapılması konusunda Oda olarak biz kez daha çağrıda bulunuyoruz. Bu düzenlemeyi yaptığımız zaman ekonomiye bir hareket gelecek. Şirketlerin ortakları arasındaki huzur ve güven ilişkileri de sağlanmış olacak” diye konuştu.

Son olarak ağır ve tehlikeli iş kollarında özürlü çalıştırma oranlarının yüksek olduğunu belirten Başkan Boydak, bu oranlarının iş kollarına göre kademeli olmasının daha adil olacağını, birçok şirketin bu konuda oldukça zorlandıklarını ve bu konuların bir daha gözden geçirilmesinin yerinde olacağını sözlerine ekledi.

(FOTOĞRAFLI)