Güne pozitif başlayan Borsa İstanbul'da, bankacılık sektörü önderliğinde pay piyasalarında dün başlayan yükseliş bugün de devam ediyor. Endeks, yüzde 0,9 yükselerek 23 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesi olan 79.112,72 puana kadar çıkarken, dolar/TL 3,07'nin altına indi.
Döviz kurlarındaki düşüş eğilimine faizlerin de eşlik ettiği görülüyor. Tahvil-bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9'dan yüzde 8,88'e gerilerken, dün yüzde 10,06'dan günü tamamlayan 10 yıl vadeli tahvilin faizi ise yüzde 9,89'a indi.
DOLAR DÜŞTÜ
Dolar/TL dün tarihinin en yüksek seviyesi olan 3,1140'ı görmesinin ardından başlayan düşüşünü bugüne taşırken, 3,0679 ile 10 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü ve saat 14.20 itibarıyla 3,0730 seviyelerinde dengelendi.
DOLAR DAHA FAZLA GERİLEYEBİLİR
Analistler, yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı öncesi TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştığını belirterek, dolar/TL'nin 3,0750'nin altında kalması durumunda 3,0500 seviyesinin gündeme gelebileceğini öngörüyor.
ABD VERİLERİ YÖN ÇİZECEK
BIST 100 endeksinin 78.500 puanın üzerinde kalıcı olması durumunda 79.300 ve 80.000 seviyelerinin izleneceğini aktaran analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini dile getiriyor.
DOLAR 3.20'Yİ GÖREBİLİR
Nomura International analistleri Henrik Gullberg ve Dmitri Petrov'a göre, Türk lirası, Merkez Bankası'nın Perşembe günkü faiz kararının ardından 3.00 seviyesine kadar güçlenebilir ya da 3.25'e kadar zayıflayabilir.
Nomura analistleri, TCMB faiz değiştirmezse; "Türk lirasındaki zayıflamanın TCMB üzerinde biraz da olsa etkisi olduğu düşüncesi piyasaları rahatlatabilir ve bu senaryoda TL'de biraz soluklanabilir". Nomura'ya göre TL bu senaryoda dolar karşısında 3.02-3.03 seviyesine kadar güçlenebilir.
Gullberg ve Petrov'a göre, TCMB'nin koridorun alt ve üst bandında 25'er baz puan indirime gitmesi ancak indirimlerin sona ereceğini belirtmesi durumunda, "Bu senaryoda TL'nin güçlenmesi daha güçlü olabilir ve daha uzun sürebilir", Nomura analistlerine göre, TL bu senaryoda 3.00'lı seviyelere kadar değerlenebilir.
Nomura, TCMB'nin faiz indirmesi ve açıklamasında faiz indirimlerine son verileceğine dair bir ifade kullanmaması durumunda, Türk lirasında değer kaybının daha da genişleyeceğini ve dolar/TL kurunda 3.25 seviyesinin yeni hedef olacağını düşünüyor.
Borsa yükseldi! Dolar ve faiz geriledi