İSTANBUL () - BORSA İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem gören Pay Opsiyon Sözleşmeleri, 31 Mart 2014 Pazartesi günü sonu itibarıyla Amerikan tipinden Avrupa tipine dönüştürüldü.

Borsa'nın konuya ilişkin açıklamasında, değişikliğin "piyasadan gelen talepler doğrultusunda" yapıldığı ve değişiklik ile opsiyon sözleşmelerine olan ilginin artmasının beklendiği belirtildi.

Buna göre, VİOP’ta işlem gören Akbank, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, İş Bankası, Sabancı Holding, Turkcell, THY, Tüpraş, Cakıfbank ve Yapı Kredi Bankası paylarına dayalı opsiyon sözleşmeleri fiziki teslimatlı olarak işlem görmeye devam edecek, ancak teslimat artık sadece vade sonunda yapılacak.

Açıklamada ayrıca, VİOP İşlem Sistemi üzerinde mesajlaşma altyapısında yapılan iyileştirme ile üyelerden gelen emirlerle ilgili mesajlara dönülen cevapların zaman aralığındaki gecikme süresinde önemli ölçüde iyileştirme yapıldığı belirtildi ve "Bunun sonucunda hem üyelerin sistemden emirlerinin cevaplarını daha hızlı almaları, hem de sistemin kapasitesinin daha etkin olarak kullanılması sağlandı" denildi.
(OSS)