Enver ALAS /İSTANBUL,() Borsa İstanbul(BİST) ile global borsacılık devi Nasdaq OMX iş birliğine ilişkin anlaşma, Borsa İstanbul A.Ş'nin Olağanüstü Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi. BİST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, anlaşmanın ardından 2015 yılını birinci çeyreğinin sonunda pay piyasası ve takas süreçlerinin yeni teknolojiye kavuşmuş olacağını söyledi.
BİST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul AŞ'nin Olağanüstü Genel Kurulu'nda Nasdaq OMX Grubu ile imzalanacak sözleşme kapsamında üstlenilecek akdi yükümlülüklerin neler olduğu konusunda Genel Kurulu bilgilendirdi. Turhan, konuşmasında İstanbul'u gelecek 10 yıl içerisinde dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri yapma yolunda çalıştıklarını söyledi. Borsa İstanbul'un, İMKB'den devraldığı teknolojik alt yapı herkesin malumu olduğunu ifade eden Turhan, bunun öncelikli bir sorun olduğunu tespit ettiklerini ve bu konuda Haziran 2012'de çalışmalara başladıklarını belirtti. Turhan, "Bu çalışmaların neticesinde Temmuz 2013'te olabilecek bütün alternatifleri değerlendirdikten sonra teknik kapasite ve şartlar itibariyle en elverişli olan Nasdaq OMX Grubu ile yapılacağı kanaatini getirdik. Bu husus 1,5 yıllık bir çalışmanın eseridir. Nasdaq OMX Grubu ile varılan anlaşma kapsamında Nasdaq OMX Grubu'nun Borsa İstanbul'a fikri mülkiyet hakları, kaynak kodları, yeniden satım haklarıyla birlikte pay piyasası, borçlanma araçları piyasası ile endeks, pay, borçlanma araçları emtia ve enerji türev enstrümanlarının bütünleşik bir şekilde işlem göreceği ve şu anda dünyanın kullanılan en ileri teknolojisi Genium INET Trading sistemini verecek" diye konuştu. "BORSA İSTANBUL'UN MARKA DEĞERİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ SAĞLANACAK"
İbrahim Turhan, Nasdaq OMX ile oluşturulacak ortak projelerle Borsa İstanbul'un marka değerinin güçlendirilmesinin sağlanacağını vurguladı. Borsa İstanbul'a sağlanan teknoloji çözümlerinin 25 ülkede yeniden satım haklarının Borsa İstanbul'a verildiğine dikkati çeken Turhan, şöyle konuştu: "Projemiz 2014 yılı başında başlayacak. Birinci fazında pay piyasası alım satım ve buna ilişkin takas sistemleri kurulacak. Bu kurulum 2015'in birinci çeyreği sonunda pay piyasamız ve buna ilişkin takas süreçleri yeni teknolojiye kavuşmuş olacak. Bu proje devam ederken 2014 yılının 3. çeyreğinden itibaren faz 2 kapsamında süreç emtia ve borçlanma araçları piyasası alım satım ve bunlara ilişkin takas işlemlerinin de yeni platforma geçişi sağlanacak. 2016 yılı ortasından önce bütün piyasalarımızın yeni teknolojiye intikal etmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bunun kabul edilmesi, hayata geçirilmesi ve gerçekleşmesi halinde bu alanda dünyada en kısa süre içerisinde gerçekleştirilmiş dönüşüm projesi olacaktır."
Turhan, özel anlaşmanın genel kurulun onayını gerektirdiğini ve genel kuruldan yetki almaya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Turhan'ın konuşmasının ardından Borsa İstanbul ile Nasdaq OMX iş birliğine ilişkin anlaşma oylamaya sunuldu. Anlaşma oy birliğiyle kabul edildi. EA(HE)