Nedim KOVAN / ORDU, () - ORDU Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, fındıkta rekolte tahminlerinin tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğini belirterek, "Fındık bir milli ürün, ancak rekolte odaklı polemikler pazarda fındığın itibarını zedeliyor" dedi.
Her yıl hasat öncesinde fındık rekolte tahminlerinin tartışmalı bir şekilde gerçekleştiğini belirten Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, bu geleneğin bu yıl da değişmediğini kaydetti. 2006 yılından itibaren rekolte tespit çalışmalarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü, ancak buna rağmen bazı kurum ve kuruluşların farklı rekolte rakamları açıkladığını kaydeden Kahraman şunları söyledi:
"2014 sezonu için tahmini rekolte açıklayan kurumlar, kuruluşlar ve açıkladıkları rakamlar birbirinden çok farklıdır. Burada, rekolte açıklayan kurumun ve kuruluşun misyonu belirleyici oluyor. Rekolte, direkt olarak fiyatlara etki edecek bir veri olarak algılandığından, fiyatın yüksek seyretmesi için arzın az olması, düşük seyretmesi için de bol olması gibi bir iktisadi gereklilik vardır." 
'FINDIK MİLLİ ÜRÜNDÜR'
Ticaret Borsaları'nın rekolte tahmini yapma görevi bulunmadığını ifade eden Ziver Kahraman açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ticaret borsalarının çalışma esas ve usulleri kanunda belirtilmiş olup bu kanun kapsamında 'Rekolte tahminlerinde bulunmak ya da bu yönde açıklamalar yapmak' gibi bir görev tanımı da bulunmamaktadır. Ancak bizler rekolte tahmini hususundaki bu kaos ve kavgadan da son derece rahatsızız. Fındık milli bir üründür. Tüm kurumları bir araya getirecek ve ortak kanaati oluşturacak yöntemlerle rekolte tespiti yapılmalıdır. Ve bu iş muhakkak bilimsel metotlarla yapılmalıdır. Geleneksel yöntemler ya da öngörülerle tahminde bulunmak bizce doğru değildir." 

FOTOĞRAFLI