YOZGAT, () - TÜRKİYE'nin her yıl artan bitkisel yağ açığının kapatılıp, dışa bağımlılıktan kurtarılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ta nadasa bırakılan kuru tarım alanlarının bitkisel yağ ile birlikte biyodizel hammaddesi olarak da kullanılan aspir ekimi yapılarak değerlendirilmesi planlandı. Aspir ekim alanlarının daha da genişletilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, anıza doğrudan aspir ekimi uygulaması deneme çalışması da gerçekleştirildi.
Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, nadas alanların değerlendirilerek çiftçiye ekonomik yönden katkı sağlanması amacıyla aspir ekimini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Aspirin en önemli avantajının, buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depolanmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların kullanılabildiğini belirten Özdemir, Orta Anadolu'nun geleneksel yağ bitkisi olan aspirin kurağa dayanıklılığı ile ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan bölgelerinde başarıyla yetiştirilebildiğine dikkat çekti. Özdemir, çiftçiye ekonomik anlamda katkı sağlayan aspir bitkisi ve ekiminin Yozgat genelinde yaygınlaştırılmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.
Yozgat il genelinde yaklaşık 2 milyon dekar nadas alanının bulunduğunu, bu nadas alanlarını değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, "Bakanlığımız, tarımsal desteklemeleri kapsamında 2013 yılı itibariyle aspire 1 kilo için 45 kuruş destek vermektedir. Nadasa bırakılan tarım alanlarında aspir bitkisinin ekimi yapılarak, çiftçimiz hem daha fazla gelir edeceği gibi hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacak, ülkemiz de bitkisel yağ konusunda dışa bağımlılıktan kurtulacaktır" dedi.
ANIZA DOĞRUDAN EKİM
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, aspir bitkisi ekim alanlarını genişletme çalışmaları kapsamında, anıza doğrudan ekim uygulamasının da devreye sokulduğunu bildirdi. Özdemir, yangın, rüzgar ve su erozyonu gibi pek çok nedenle toprağa verilen zararı engelleyen anıza doğrudan ekim yönteminin uyguladığı bölgelerde olumlu sonuç verdiğinin altını çizdi. Hiçbir tarla işlemesine gerek duymayan anıza ekim yöntemiyle mazottan tasarruf sağlandığı gibi hasat edilen üründen arta kalan anız toprağa organik madde sağladığını, böylece gübre kullanımı da azalttığını kaydeden Özdemir, Yozgat Merkez Divanlı Köyü'nde deneme amaçlı anıza doğrudan aspir ekimi uygulaması yapıldığını belirtti.
KUTU
Aspir, genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içerdiği, sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahip, tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklinde olan (ender durumlarda siyah tohumlara da rastlanabilir), dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, renkli çiçekleri (petal) gıda ve kumaş boyasında kullanılan, derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında yüzde 30-50 arasında yağ bulunan, Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9, zeytin yağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir

HG(AY/AK) (FOTOĞRAFLI)