BORSA İstanbul (BİST) Başkanı İbrahim Turhan, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ilk 10'a girmesi için şirketlerin ülke ölçeğindeki işlerle tatmin olmayacağını belirterek, "Dünya ekonomisinin en kötü döneminde yüzde 2 büyüme gösteren bizi zaten kendi kendimize bırakmazlar. Şirketlerimizin bu nedenle kurumsal yönetim ve halka açılması gerekiyor" dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) 'Şirket Değeri Oluşturmada Kurumsal Yönetimin Rolü' semineri gerçekleştirildi. Programın açılışında konuşan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Başkanı Mehmet Göçmen, Bursa'nın birçok sektörü bünyesinde barındırdığını ve stratejik bir kent olduğuna işaret etti. Kurumsal ilkelerin bu kentte konuşulmasının doğru olduğuna işaret eden Göçmen, aile şirketlerinin sürekliliğinin nesilden nesle geçmesinin ülke ekonomisine de olumlu etkisinin olacağını kaydetti.
ŞİRKET İLE PATRONDAN BİRBİRİNDEN AYRILMALI
Daha sonra düzenlenen panelde konuşan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, son dönemde kurumsallaşmaya verilen önemin arttığına işaret ederek, bu konudaki bilinçlenmenin kendilerini memnun ettiğini kaydetti. Kurumsallaşmanın şirketlerin insan ömrünü aşan bir varlığa ulaşmasını mümkün kılan bir durum olduğunu belirten Turhan, "Kurumsallaşamazsanız, şirketle patron birbirinden ayrılamazsa, şirket kendine özgü bir kişilik kazanamazsa, o zaman birkaç nesli aşan şirket bulmak mümkün olmuyor. Kurumsallaşma bunun ayrılmaz parçası olan iyi yönetişim, şirketlerin insanların ömrünü aşmasını mümkün kılıyor" diye konuştu.
DÜNYA ÖLÇEĞİNDE REKABET İÇİN SERMAYE PİYASALARI GEREKLİ
Bursa'nın Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinde birisi olduğuna işaret eden Turhan, "Bursa'da orta ölçeğin üzerinde çok sayıda şirket var. Türkiye çapında olan, yurtdışına yüksek miktarda ihracat yapan şirketler var. Halka açık şirket olmasını arzu ediyoruz. Bunun sadece kurumsal yönetim anlamında da faydası yok. Şirketler zaman zaman bazı hususlardan yakınıyorlar. Bundan 3 - 4 yıl önce Merkez Bankası yöneticisi sıfatıyla uzun uzun şirketlerin finansman sıkıntısına şahit olmuştum. Finansman denince ilk akla banka kredileri geliyor. Oysaki sermaye piyasaları hızla gelişiyor. Sermaye piyasalarında şirketlerimizin tahvil ihraç edebilmeleri mümkün. Faizsiz borçlanma araçları, ihraç etmeleri mümkün. Bunlara kira sertifikası adı veriliyor. Paylarını ihraç ederek sermaye toplamlarını geliştirmeleri mümkün. Bunlar şirketleri uzun dönemde başarıya ulaştırmaları mümkün. Dünya ölçeğinde rekabet etmek istiyorsak mutlaka şirketlerimizi sermaye piyasaları ile tanıştırmak mecburiyetindeyiz" dedi.
BURSA'NIN DURUMU
Borsa İstanbul'da 428 şirketin işlem gördüğünü açıklayan Turhan, otomotiv, makine, tekstil, gıda, mobilya gibi birçok sektörü bünyesinde bulunduran Bursa'dan ise 18 şirketin bulunduğunu kaydetti. Kurumsal yönetim endeksi çalışmasında da 56 şirketin yer aldığını ifade eden Turhan, Bursa'dan burada ise hiçbir şirketin bulunmadığını söyledi.
ŞİRKETLER HALKA AÇILMALI
Türkiye'de şirketleri birinci nesli kurduğunu, ikinci neslin büyüttüğünü ifade eden Turhan, üçüncü nesli ise söyleyemeyeceğini kaydetti. İngiltere'de Avusturya'da 17 - 18'inci yüzyıldan kalma şirketlerin faaliyet gösterdiğini belirten Turhan, kurumsal yönetimin öneminin burada ortaya çıktığını vurguladı. Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ilk 10'a girmesi için şirketlerin ülke ölçeğindeki işlerle tatmin olmayacağını belirten Turhan, "Dünya ekonomisinin en kötü döneminde yüzde 2 büyüme gösteren bizi zaten kendi kendimize bırakmazlar. Şirketlerimizin bu nedenle kurumsal yönetim ve halka açılması gerekiyor" dedi.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç ise kurumsallaşma ve kurumsal yönetimin önemine ilişkin konuşma yaptı.