İSTANBUL () - Bankaların büyük kazançlar sağladıkları bireysel kredilerdeki hızlı düşüş bankaların kârlarını eritiyor. Banka kârları Ocak ayındaki keskin düşüşten sonra, Şubat'ta da geriledi. Kârlardaki düşüş, sermaye yeterlilik rasyosunu da aşağıya çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kesinleşmemiş geçici verilere göre, bankacılık sektörünün Şubat dönemi net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 26.3 düşüşle 3.18 milyar liraya indi. Sektörün net kârı Ocak ayında da yıllık bazda yüzde 43.9 azalarak 1.42 milyar liraya gerilemişti.

Bu gelişmelere bağlı olarak, 2013 yılı Şubat ayı sonunda yüzde 15.1 olan bankacılık sektörün özkaynak kârlılığı, bu yıl yüzde 10.2 düzeyine geriledi. Aynı dönemler itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu da yüzde 17.6'dan, yüzde 15.5'e geriledi.

BDDK, cari açıkla mücadeleyi aksattığı ve açıklardı büyüttüğü gereçesiyle, bireysel kredilerdeki hızlı büyümeyi frenlemek amacıyla, kredi katları ile harcamayı zorlaştıran önlemler alarak Şubat başında uygulamaya koymuştu. BDDK ayrıca, taşıt ve tüketici kredileri kullanımını da sınırlandırıcı düzenleme yapmıştı.

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü de Şubat itibarıyla yüzde 28.1 artışla 1.79 trilyon lira oldu. Sektörün kredileri yüzde 32.2 artışla Şubat sonunda 1.08 trilyon liraya ulaşırken, brüt takipteki alacakları da yüzde 24.3 artışla 30.87 milyar lira oldu. 

(OSS)