ÇANAKKALE'nin başta mobilya olmak üzere, enerji ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren firması Doğanlar Yatırım Holding’in patronu Davut Doğan, konuk olarak katıldığı bir toplantıda girişimcilere, memurluktan işadamlığına uzanan yolculuğunu anlattı.
Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nin (ÇAGİAD) düzenlediği Serbest Kürsü'ye konuk olan Davut Doğan, kardeşi Adnan Doğan’la mobilya işine ilk girdiklerinde açtıkları dükkana mal koyacak parayı bulamazken, bugün 300 bayii olan ve 65 ülkeye ihracat yapan Doğtaş markasını yarattıklarını söyledi. Doğan, o dönemde bir mobilyacının kendilerine sahip çıktığını, para almadan verdiği mobilyaları satıp borçlarını ödediklerini belirtti.
Yavaş yavaş işe alıştıktan sonra bir mobilya şirketi kurduklarında, yer yataklarından, sedirlerden kanepelere geçilmeye başlanınca ortaya çıkan ihtiyacı farkettiklerini belirten Doğan, bugünün parasıyla 5-10 bin liralık bir sermayeyle atölye açarak seri üretime başladıklarını anlattı. Seri üretime başladıktan sonra açtıkları mağazalarında gündüz satamadıkları kanepeleri geceleri köylerde sattıklarını belirten Doğan, şunları söyledi.
“İşimiz giderek büyüyordu. Şu anda Doğtaş Fabrikası’nın bulunduğu alanda 5 bin metrekarelik bir arsa aldık ve 800 metrekarelik atölye kurduk. Bir gün tanıştığımız bir banka müdürü bize ’Gelin sizi büyütelim' dedi. İki yıl ödemesiz yedi yıl vadeli kredi verdi. Açtığımız şubelerde ürettiğimiz kanepeleri sattık. Her yeni girişimimizde başarıya ulaştık. 1990'lı yıllarda Kelebek Mobilya, modüler mobilyada örnek aldığımız bir tesisti. İlk olarak Kelebek Mobilya'nın üretim müdürünü transfer edip fabrika müdürü yaptık. İtalya'dan, Almanya'dan aynı makineleri getirdik. Zaman içinde bize dört kardeşimiz de katıldı. Geçtiğimiz yıl da o gün örnek aldığımız Kelebek Mobilya'yı satın aldık ve sektörde Türkiye'nin en büyük 2’nci yatırımcısı olduk. Mobilya sektöründen sonra enerji ve inşaat sektörlerine de girdik. Şu anda da Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi arasında yer alıyoruz.”
Davut Doğan, konuşmasının ardından, ÇAGİAD'a üye oldu. Rozeti ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen tarafından takılan Doğan’a bir de seramik tabak hediye edildi.

BG(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)