İSTANBUL, 21 Mayıs () - TÜRKİYE'DE yıllık yüzde 11.3 ile, gayrisafi yurtiçi hasılanın (SYH) üç katına yakın hızda büyeyen bilişim sektörü, nitelikli işgücü bulamamak ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) teşviklerine ulaşamamaktan yakınıyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüyle ilgili kamuoyuna güvenilir ve doğru bilgi sağlama misyonuyla üç yıldır düzenli olarak hazırladığı  “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni 2013 yılı için açıkladı.

TÜBSİAD açıklamasında, sektörde yaşanan sorunların başında "nitelikli işgücü açığı" gösterildi. Sektör bazında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, yüzde 61.1 ile en önemli sorun olarak "nitelikli işgücü açığı" yaşanıyor. Bu sorunu yüzde 39.0 ile Ar-Ge teşviklerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar izliyor. Sektör ayrıca, yüzde 36.0 ile girişim sermayesi eksikliğinden ve yüzde 33.0 ile fiyat odaklı kamu ihale politikalarından yakınıyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) hazırladığı çalışmaya göre, 2013 yılında yüzde 11.3 büyüme ile 61.6 milyar lira olarak gerçekleşen Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün bu yıl yüzde 11 ile 15 arasında büyümesi bekleniyor.

Pazar verilerinin açıklandığı toplantıda konuşan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı kamu verisinin şeffaf ve herkese açık olması gerekliliğini vurgulayarak, "Klasik deyiştir: Ölçmeden bilemezsin. Bilmeden yönetemezsin. Veri, bizim için yaşamsal önemde bir hareket noktası... Bunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle, TÜBİSAD’ın sunacağı yeni verileri çok önemsiyorum" dedi.

Proje danışmanı olan Deloitte Türkiye’nin Ortağı Tolga Yaveroğlu da, üç yıldır yürütülen çalışma ile sektörün ve bileşenlerinin tanımlanması ve büyüklüğünün ölçümlenmesi için kullanılan yöntemin artık iyice oturduğunu söyledi ve "Çalışmanın bundan sonraki yıllarda da sağlıklı bir referans olarak sektöre ve kamuya yön göstermeye devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

TÜBİSAD'ın Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri çalışmasına göre 2013 yılında, iletişim teknolojileri yüzde 11.8 büyüme ile 43.7 milyar lira, bilgi teknolojileri ise yüzde 14.9 büyüme ile 17.9 milyarlık büyüklüğe sahip oldu.

Bilgi teknolojileri sektöründe donanım 10 milyar lira, yazılım 4.9 milyar lira, hizmet
kategorisi ise 3 milyar lira büyüklüğe ulaşırken, iletişim teknolojileri donanım 11.4 milyar lira, iletişim teknolojileri elektronik haberleşme 32.3 milyar lira büyüklüğe ulaştı.

Sektörün istihdamı bu yıl yüzde 2 artışla 100 bin kişiye ulaşırken, 721 milyon lirası yazılımdan olmak üzere, toplam ihracatı da 1.3 milyar lirayı buldu.

(OSS)