DENİZLİ’nin Kale İlçesi’nde üretilen, Türkiye’nin 3’üncü tescilli biberinin, etli ve büyük olması nedeniyle 'Hormonlu' diye satın alınmadığından yakınan üreticiler, sorunlarını uzmanlarla paylaştı.
Kale Belediyesi tarafından düzenlenen topantıda, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) kabul ettiği 'Kale Biberi Üretim ve Pazarlama Kanalları Mevcut Durum Analizi Projesi' üreticilere tanıtıldı. Kale Belediye Başkanı MHP’li İsmail Yarımca, GEKA Birim Uzmanı Ömer Faruk Kiraz, Kale biberi üreticileriyle, konuyla ilgili 25 kurum ve kuruluş temsilcilerini bir araya geldiği toplantıda, projenin tanıtımından önce sorunları dinlendi. Üreticiler Kale biberinin, etli ve büyük olması nedeniyle 'Hormonlu' diye satın alınmadığından yakındı. Üreticiler, Kale biberinin yeterince tanıtılmamasının da satışları önemli ölçüde azalttığı konusunda birleşti. Proje koordinatörü Gürkan Çakanel, şöyle dedi:
"Proje kapsamında Kale biberinin tanıtım ve markalaşma çalışmaları hızlandırılacak. Üretim ve pazarlama süreçlerinin mevcut durum analizleri yapılacak. Biberin dış ticaret potansiyelini ön plana çıkararak ihracatının artması için neler yapılması gerektiği belirlenecek."
Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca da Kale biberinin ilçe için önemli bir değer olduğunu belirterek, kalitesinin korunması, tanıtılması, verimliliğinin ve satışının arttırılması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.