(Ayrıntılar eklendi.)

Gülseli KENARLI / İstanbul, 20 Haziran () - IRAK'TA tırmanan iç savaş nedeniyle en büyük ihracat pazarını kaybetmek üzere olan beyaz et üreticileri çaresiz. Alternatif pazarlara erişim olanakları da olmayan sektör, kısa sürede "normalleşme" umuduyla bekleyişte.

Beyaz et üreticileri yaşanan iç savaş ve gerginliğin uzun süremesi halinde sektörün çok zor duruma düşeceğini söylüyor. 'nın sorularını yanıtlayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Başkanı Sait Koca, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin saldırılarıyla yükselen iç savaş ortamından Irak'a yönelik tüm ihracatın etkilendiğını belirterek, "Dayanıksız tüketim malı olduğu için beyaz et ürünleri öne çıkıyor. Gelişmelerden etkilenmeye devam ediyoruz ama sürecin bitmesi için dua ediyoruz" dedi.

Beyaz ette fiyatlara ve ihracata her hangi bir yansımanın henüz olmadığını belirten Sait Koca, "Ama yumurtacıların fiyatlarında çok hızlı değişim oluyor. Irak'a giden ürünlerde ciddi bir azalma var. Firma olarak ihracatım Irak'a aynı tempoda devam ediyor ama karışıklık nedeniyle önümüzü göremiyoruz, yarın ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

"YENİ BİR PAZAR AÇMAK İÇİN BİR KAÇ YILLIK BİR SÜRE GEREKİYOR"
Koca, Irak'a alternatif bir ihracat pazarları şanslarının olmadığını ve durumun düzelmesi için bekleyeceklerini belirterek, "Her hangi bir tedbir alınmış değil. Olayların bir an önce normale dönmesini bekliyoruz. Uzun süre devam ederse üretim gözden geçirilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Yeni bir pazar açmak için bir kaç yıllık bir süre gerekiyor. Her ülke kendine göre farklı denetimler uyguluyor. Japon'ya pazarına girmeye uğraşıyoruz 1 yıldır ve belki 1 yıl daha sürer. Bu işin doğası böyle bir pazara girmek uzun sürüyor. Mevcut pazarlarda yönlenme olabilir. Bunlardan biri Sudi Arabistan ama onlar küçük hayvan istiyorlar. Üretici küçük hayvana dönmek zorunda kalabilir belki. Bu işin bir an evvel bitmesini bekliyoruz."

"IRAK'A GÖNDERDİĞİMİZ MALLARI İÇ PAZARA VERMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ"
'nın sorularını yanıtlayan Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek de, şu anda yaşanan olaylardan firma olarak etkilenmediklerini, sadece birkaç sipariş iptali yaşadıklarını belirterek, "Güney (Irak) tarafında sıkıntılar yaşanıyor. Kuzey Irak'ta henüz siparişler anlamında olumsuz durumlar yaşanmadı. Ama bu zincirleme bir olay, önümüzdeki günlerde ihracat sıkıntıları bize de yansıyacak. Güney bölgesinden ciddi sipariş iptalleri var. Ancak oradaki insanlar eninde sonunda bir şeyler yiyecekler ve gıda talebi olacak" dedi.

Stoklama şansı olmayan ve finansman ihtiyacı olanların ihracat edemedikleri ürünleri iç pazara yönlendireceklerini de belirten Ericek, "Ramazan ayında muhakkak bir talep artışı olur; bu da bizim için bir şans olur. Bu olay uzun süre devam ederse ihracatımızın yüzde 50'si olan Irak'a gönderdiğimiz malları iç pazara vermek zorunda kalabiliriz. Irak'a alternatif bir pazar kısa zamanda bulamayız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI