Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın "tarihi bir toplantı olabilir" dediği Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi AmerikanMerkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellenbugün başkent Washington'da bir konuşma yaptı. Yellen, önemli toplantı öncesi ekonomiye güvenin yükseldiği sinyalini verdi.

TSİ 19:00'da Economic Club of Washington'da açıklamalarda bulunan Janet Yellen'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

* Faiz artışını uzun süre ertelemek daha sonraki sıkılaştırmayı riske sokacaktır

* Dış riskler yaz aylarından bu yana azalıyor. 

* Ekim'den bu yana ekonomik göstergeler beklentilerimizle uyumlu.

* Hanehalkı harcamaları 2015'te özellikle güçlü görünüyor.

* İstihdamdaki iyileşme enflasyon beklentilerimizde güven kazanmamızı sağladı.

* Enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2'ye çıkmasını bekliyoruz.

* Faiz politikasında izleyeceğimiz yol ekonomik verilere bağlı olacak.

* Çin'deki yavaşlama sınırlı ve kademeli olarak gerçekleşecek. 

EN SON 2006'DA ARTIRDI

15-16 Aralık tarihinde yapılacak FOMC toplantısında ABD'de sıfır faiz döneminin sona ermesi bekleniyor. Fed en son Temmuz 2006’da faiz artırdı. 2008’deki küresel finansal krizinden bu yana ise faizi yüzde 0-0,25 aralığında tutuyor.

Fed, 2008 kriziyle çöküşe geçen ekonomisini iyileştirmek için üç parasal genişleme programıyla piyasalara 3,5 trilyon dolar pompaladı. Ancak para reel ekonomi yerine finansal piyasaları şişirdi. Hisse senetlerinde boğa piyasası devam ediyor. ABD hisse senetleri yüzde 1,1 ralli yaparak Aralık ayına yükselişle girdi.

"ARTIK ACİL DURUM SONRASINI DÜŞÜNME ZAMANI GELDİ"

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, bugün yaptığı değerlendirmelerde sıfıra yakın faizin bir acil durum politikası olduğunu, ekonominin artık acil bir durumda olmadığını ve acil durum sonrasını düşünme zamanının geldiğini söyledi. Lockhart; "Fed'in elinde etkin çıkış stratejisi var. 25 baz puan faiz artışının çok fazla ekonomik etkisi olmayacak. Fed'in yapacağı herhangi bir artışın ekonomide etki bulması biraz zaman alacak" dedi.

DOLAR YÜKSELDİ

Piyasalar, Fed'in Aralık ayında faiz artırmasını beklerken, uzmanlara göre son dönemde açıklanan ekonomik veriler Fed'in kararını ertelemesi için özel bir sebep olmadığını gösteriyor.

Sabah saatlerinde 2,87 TL seviyelerine kadar gevşeyen Dolar kuru, bugün ABD'de açıklanan istihdam verisi sonrası 2,89 TL'ye yükseldi.Beklenen açıklama geldi! Ertelemek riskli olur