DOĞU ve Güneydoğu Sanayiciler ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, yarın Batman'a çıkarma yapacak Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üylerinin, bölgede gıda, tekstil ve yapı malzemeleri konusunda yapacakları yatırımları açıklayacaklarnı söyledi. Bedirhanoğlu, bölgede 'çözüm süreci' ile birlikte oluşan olumlu iklimin bölgeye yatırımcıların ilgisini artırdığını belirterek, "Diyarbakır için çok sayıda yatırımcı başvurusu var ama Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa sıkıntısı var. Yasal sıkıntıların aşılmasını bekliyoruz" dedi.
Batman'da yarın TÜSİAD'ın gerçekleştireceği, 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi' toplantısı için Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyen DOGÜNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, 'çözüm süreci' ile birlikte bölgeye oluşan olumlu bir hava olduğunu, güvenlik ve istikrar oluşturan siyasi kararların yatırımcıların bölgeye olan ilgisini artırdığını söyledi. Bedirhanoğlu, güvenlik kaygısının ortadan kalkması ile birlikte bölgeye yatırımcıların gelmesinin artacağını belirterek, "Haziran ayında TÜSİAD Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bir toplantı gerçekleştirmişti. Yarın TÜRKKONFED ile ortaklaşa Batman'da bir toplantı gerçekleştirilecek. Toplantının asıl amacı, bölgedeki yatırım ortamının oluşturulması ve yatırımcıların özendirilmesidir. İş dünyasının önemli isimleri, bazı Büyükelçiler ve bazı ticari ateşelerin de katılacağı toplantıda, bölgede özellikle tekstil, gıda ve yapı malzemeleri konusunda yapılacak olan yatırımların açıklanmasını bekliyoruz. Bu yatırımların detaylarını yarın TÜSİAD Başkanı açıklayacaktır. Çözüm süreci ilerledikçe bu tür yatırım toplantıları bölgenin diğer illerin de de yapılacaktır" dedi.
'BAŞBAKAN'IN BELEDİYE ZİYARETİ TANSİYONU VE GERİLİMİ DÜŞÜRDÜ'
DOGÜNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinin bölgede olumlu bir atmosfer oluşturduğunu, en önemli girişimin Erdoğan'ın Büyükşehir Belediyesini ziyaret etmesi olduğunu ifade ederek, "Başbakan'ın 2005 yılındaki ziyaretini saymaz isek daha önceki ziyaretleri ağır siyasi atmosfer ve gerilimlerin gölgesinde gerçekleşiyordu. Başbakan en önemli hamlesini Belediyeyi ziyaret ederek gerçekleştirdi ve buda bölgede tansiyon ve gerilimin düşmesine neden oldu. Tersi olsaydı Başbakanın konuşmaları da farklı olurdu" dedi.
'ÇATIŞMALI SÜRECE DÖNÜŞECEK BİR POTANSİYEL GÖRMÜYORUM'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bedirhanoğlu, çözüm süreci ile ilgili yapılan açıklamalara ve sürecin tıkanması ile ilgili eleştirilere rağmen, bölgede yeniden çatışmalı sürece dönüşecek bir potansiyel görmediğini ifade etti. Çözüm sürecinde işlerin iyi gitmediğini, bazı sıkıntılar olduğunu kendileri tarafından da bilindiğini söyleyen Bedirhanoğlu, "Bunlar aşılabilir. Aşılmayacak sorunlar değil. Seçim yaklaştığı için taraflar birbirlerine karşı psikolojik baskı uyguluyor. Biz bu bölgede yatırım yaptığımıza göre yabancı yatırımcılarda gelip rahatlıkla yatırım yapabilir" diye konuştu.
Bedirhanoğlu, çözüm süreci ile birlikte Diyarbakır'da yatırımcı ilgisinin artığını belirterek, "Kürt sorunu nedeniyle Diyarbakır'ın dikensiz gül bahçesi olmadığını biliyoruz. Ama, Diyarbakır yatırımcıların cazibe merkezi haline geldi. Gelen yatırımcılara her türlü garantiyi veriyoruz. Yatırımcıların yatırım yapma istek ve arzusu var ama bazı sıkıntılarımız var. Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa sıkıntısı yaşıyoruz. Yasal sıkıntıların aşılmasını istiyoruz. Başbakana Diyarbakır ziyaretinde bölgedeki yatırımcıların taleplerini 5 başlık adı altında anlattık. Bölgede uygulanan teşfikteki muafiyetler ile ilgili tarihin 2013 değil 2014'ten başlaması yönündeki talebimizi ilettik" dedi.