İSTANBUL, 20 Mayıs () - İngiliz yayın grubu BBC, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen facianın ardından toplu mezarlıkta açıklama yapan madenci yakınına ilişkin haberinin arkasında durduğunu açıkladı.

BBC Türkçe Servisi Editörü Murat Nişancıoğlu, BBC Türkçe sitesinde yaptığı açıklamada, "Bu görüntüler hakkında dile getirilen iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Bu, BBC Türkçe muhabirinin kamusal alanda görüşlerini ifade eden iki madenci eşini kaydettiği gerçek bir video görüntüsüdür" denildi.

BBC'nin haberinde, Soma’da mezarlıkta gözyaşları içinde konuşan madenci yakını iki kadın, “maden işçilerine işten çıkarılma tehdidiyle AK Partiye oy vermeleri yönünde baskı yapıldığını” öne sürüyor ve kendilerinin de bu nedenle oy verdiklerini söylüyorlardı. Büyük yankı uyandıran bu görüntülerin ardından, bazı başka gazeteler, BBC Türkçe servisini, bu haberi yapan muhabir Rengin Arslan’ı ve görüntülerde yer alan madenci yakınlarını suçlayan yayınlar yaptılar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün Meclis’teki grup konuşmasında BBC Türkçe servisinin ‘figüran kullandığını’ öne sürdü.

Nişancıoğlu açıklamasında, “Geçtiğimiz Cuma gününden bu yana BBC’ye BBC Türkçe’ye ve muhabirimiz Rengin Arslan’a yönelik asılsız iddialara dayalı saldırılara ilişkin BBC’nin merkezi olarak yaptığı açıklamayı kısa bir süre önce BBC Türkçe’nin sayfasına koyduk. Bu açıklamaya ek olarak, bir kısmı tekrar da olsa, birkaç şey de ben söyleyeceğim" dedi ve şu görüşlere yer verdi:
 
"BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan’ın 15 Mayıs günü, Soma’daki mezarlıkta, o sırada zaten medyaya konuşmakta olan kadınların görüntülerini içeren 59 saniyelik video klibini BBC Türkçe’nin canlı anlatım sayfasında ve daha sonra da multimedya sayfasında yayınladık. BBC Türkçe bu kadınlarla mülakat yapmamıştır. Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi, iki kadın medyaya konuşurken görüntülerini almıştır. Madenci eşi olduklarını da teyit etmiştir. Bu nedenle haberimizin tamamıyla arkasındayız.

"ASILSIZ İDDİALAR"

İki gün sonra bazı medya organlarında [bazı] haberler yayınlandı:
Bu haberlerdeki iddialar tamamen asılsızdır.
1- Görüntülerini yayınladığımız kadınların faciada “ölen” madencilerin eşleri olduğunu hiçbir yerde söylemedik. Bu iki kadın sağ olan iki madencinin eşidir.
2- Söz konusu medyada habere eşlik eden fotoğraflarda başka iki kadının fotoğrafı da yer almakta, bunların görüntülerini yayınladığımız iki madenci eşine ait olduğu ve bu iki kadının ‘Gezi eylemcileri’ oldukları söylenmektedir. Bu iddialar tamamen uydurmadır. Nitekim yukarıdaki haberde fotoğrafları verilerek videodaki kadınlar oldukları iddia edilen kişiler ortaya çıkıp kimliklerini açıkladılar ve olayla ilgileri olmadığını söylediler. Manisa Eğitim Sen görevlisi olan bu kadınların fotoğraflarının Eğitim Sen internet sayfasından alındığı ortaya çıktı. Eğitim Sen bu konuda bir açıklama yaptı ve bu iki kadın bu haberi yayınlayanlara karşı yargı yoluna gitmiş durumda. Eğitim Sen’in açıklamasını tıklayın buradan okuyabilirsiniz:
3- Bu tahrifatın ortaya çıkmasından sonra bazıları bizim iki madenci eşinin isimlerini açıklamamız talebinde bulundu. Biz kamuoyu önünde konuşan iki kadının görüntülerini aldık, madenci eşi olduklarına ilişkin kimliklerini teyid ettik. Gazeteci olarak görevimizi yaptık. Bu kişilerin isimlerini kendi istekleri olmadıkça açıklamak bizim işimiz değil.
'Kadınlar ve muhabirimiz hedef gösterildi'
4- Mezarlıkta basına konuşan iki kadın hiçbir kanıt olmadan "madenci eşi" değil diye lanse edilmiş, provokatörlükle suçlanmış ve özel hayatları ve güvenlikleri de tehlikeye atılacak şekilde hedef gösterilmişlerdir.
5- Olayla hiçbir ilgisi olmayan iki kadın, fotoğrafları bir sendika sitesinden habersiz alınarak gerçek dışı bir senaryoya bulaştırılmış ve hedef haline getirilmiştir.
6- Muhabirimiz asılsız saldırıların hedefi olmuş, fotoğrafı ve ismi internet sitelerinde kullanılmış ve hedef gösterilmiştir. Sosyal medyada sayısız ve çeşitli hakarete maruz kalmıştır.
7- Soma’da hükümeti eleştiren, çoğu madenci, onlarca kişi benzer açıklamalar yapmışken, bunların bazılarıyla BBC de konuşmasına rağmen, nasılsa ilginçtir, beş kadın hedef alınmıştır.
8- BBC tarafsızlığı, dengeli ve doğru haberciliği ilke edinmiş, buna büyük önem veren 92 yıllık bir yayın kuruluşudur. Soma faciasıyla ilgili yayınımızda hükümeti eleştirenler kadar savunanlara, muhalifler kadar hükümet yetkililerinin görüş ve açıklamalarına yer vermeye çalıştık. Provokasyonla suçlandığımız günden bir gün önce AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik’le ayrıntılı bir tıklayın mülakat yayınladık. Eleştirilere her zaman açığız fakat yalan ve tahrifatı kabullenmemiz mümkün değil.”

TGC: GAZETECİLİK ETİĞİ AYAKLAR ALTINA ALINMIŞTIR

BBC haberine karşı yapılan yayınlar üzerine bir açıklama yapan TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti de (TGC) "Soma’da estirilen devlet terörü son bulmalıdır” uyarısında bulundu ve şöyde dedi:

 “Yüzlerce maden emekçisinin yaşamını yitirdiği Soma maden felaketinin ardından bölgede yaşananları ibretle izliyor, kamuoyunun haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engelleyen polisiye tedbirleri ve gazetecilere yönelik şiddeti, yasaklamaları kabul edilemez bulduğumuzu önemle vurgulamak istiyoruz. Böylesi bir acılı ortamda bile gazeteciliğin etik ilkelerini ayak altına alan kimi gazete gruplarının medyada var olan kutuplaşmayı daha da derinleştirecek yollara baş vurmaları ibretliktir. İktidara yaranma adına nesnel haber ve yorumlardan kaçınmaları, haberleri sansürleme gayretleri ve nihayet aralarında BBC muhabirinin, bir gazete sahibinin de hedef gösterilmesine varan etik dışı davranışları meslek örgütü olarak üzüntümüzü daha da artırmaktadır."

BASIN İŞ : BASIN EMEKÇİLERİNİN YANINDA OLACAĞIZ

DİSK’e bağlı Türkiye Basın Sanayii İşçileri Sendikası (Basın-İş) de konuyla ilgili bir açıklama yayınlandı ve “DİSK Basın-İş olarak Rengin Arslan'ın ve baskıya uğrayan tüm basın emekçilerinin yanında olacağız” denildi.

“Tehditleriniz de tetikçileriniz de bizi yıldıramaz” başlıklı açıklaması şöyle: “BBC Türkçe servisi muhabiri Rengin Arslan'ı hedef haline getirenleri uyarıyoruz. Arslan'ı hedef haline getirmek yerine siz de sahaya çıkın, gerçekleri sayfanıza taşıyın. DİSK Basın-İş olarak Rengin Arslan'ın ve baskıya uğrayan tüm basın emekçilerinin yanında olacağız.”

(OSS)