(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 16 Haziran () - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kurlarındaki yükselişin, maliyetler üzerinden enflasyona daha büyük etki yaptığını, bu nedenle dövizi faizden daha çok önemsediklerini söyledi. Başçı, enflasyonun düşeceğine ilişkin inanç sürdükçe, faiz indirimi de yapılacağını vurguladı.

Başçı, Konya Ticaret Odası'nda yaptığı sunumda, "Döviz kurlarının maliyetler kanalından enflasyon üzerindeki etkisi, faizlerin etkilerinden daha baskın; o nedenle, döviz kuru istikrarını daha fazla önemsiyoruz" dedi.

Enflasyona döviz kurundan son bir yılda 3 puan eklendiğini vurgulayan Başçı, "Enflasyon yüzde 5'e düşmeden rahat etmeyeceğim" diye konuştu.

Sözlerini, "Faizlerin yüksek olmasını biz de istemeyiz" diye sürdüren Başçı, "Ama faiz bizim açımızdan bir politika aracıdır ve gerektiğinde kullanırız" dedi ve ekledi:

"Temkinli, ölçülü, kademeli faiz indirim süreci fiyatlanıyor; Merkez Bankası'nın enflasyonun düşeceğine olan inancı sürdükçe bunu yaparız."

"PİYASALARDAKİ IRAK TEPKİSİ OYNAKLIK"
Başçı, Irak'ın Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu söyleyerek gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Jeopolitik alanda risklerin olduğunu söyleyen Başçı, bu aşamada piyasalarda Irak'taki gelişmelere bağlı olarak yaşanan gelişmeleri "oynaklık" olarak gördüklerini de vurguladı ve endişeye gerek olmadığını söyledi.

Merkez Bankası'nın "hükümetin vekili" olduğunu da vurgulayan Erdem Başçı, "Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir, bir acentadır, siyasetin dışındadır" uyarısı da yaptı.

Bankaların Merkez Bankası'na yatırdıkları zorunlu karşılıkları için faiz ödenmeye başlamasına dönük çalışmalara ilişkin olarak de, "Bir bankanın kredi-mevduat oranı yüksek ise, Merkez Bankası'ndan daha az telafi faizi alacak; düşük ise daha fazla faiz alacak" dedi.

"YÜZDE 4.0 BÜYÜME BAŞARI OLUR"
Ekonomik büyüme hızının yüzde 4'e yakın seyrettiğini de belirten Başçı, "Mevcut global konjonktürde Türkiye yüzde 4.0 büyürse büyük başarı elde etmiş olacak" diye ekledi.

Sunumunda, enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiği yolundaki görüşünü de yineleyen Başçı, tasarruf bilincinin ve basiretli borçlanmanın Türkiye’nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayabileceğini vurguladı.

Yıllık kredi büyüme hızının da yüzde 15 düzeyine yaklaştığının altını çizen Başçı, cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Erdem Başçı sunumunda, istihdamdaki artış hızının giderek yükseldiğini ve son aylarda bu artışın yüksek düzeylere çıktığını söyledi ve "Türkiye'de işgücü kıtlığı yok. İşsizlik oranı yüzde 9.0'larda; alarm verecek kadar yüksek değil" diye ekledi.