(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 16 Haziran () - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kurlarındaki yükselişin, maliyetler üzerinden enflasyona daha büyüt etki yaptığını, bu nedenle dövizi faizden daha çok önemsediklerini söyledi ve enflasyonun düşeceğine ilişkin inanç sürdükçe, faiz indirimi de yapılacağını vurguladı.

Başçı Konya Ticaret Odası'nda yaptığı sunumda, "Döviz kurlarının maliyetler kanalından enflasyon üzerindeki etkisi, faizlerin etkilerinden daha baskın; o nedenle, döviz kuru istikrarını daha fazla önemsiyoruz" dedi.

Enflasyona döviz kurundan son bir yılda 3 puan eklendiğini vurgulayan Başçı, "Enflasyon yüzde 5'e düşmeden rahat etmeyeceğim" diye konuştu.

Sözlerini, "Faizlerin yüksek olmasını biz de istemeyiz" diye sürdüren Başçı, "Ama faiz bizim açımızdan bir politika aracıdır ve gerektiğinde kullanırız" dedi ve ekledi:

"Temkinli, ölçülü, kademeli faiz indirim süreci fiyatlanıyor; Merkez Bankası'nın enflasyonun düşeceğine olan inancı sürdükçe bunu yaparız."

Merkez Bankası'nın "hükümetin vekili" olduğunu da vurgulayan Erdem Başçı, "Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir, bir acentadır, siyasetin dışındadır" uyarısı da yaptı.

Bankaların Merkez Bankası'na yatırdıkları zorunlu karşılıkları için faiz ödenmeye başlamasına dönük çalışmalara ilişkin olarak de, "Bir bankanın kredi-mevduat oranı yüksek ise, Merkez Bankası'ndan daha az telafi faizi alacak; düşük ise daha fazla faiz alacak" dedi.

Ekonomik büyüme hızının yüzde 4'e yakın seyrettiğini de belirten Başçı, "Mevcut global konjonktürde Türkiye yüzde 4.0 büyürse büyük başarı elde etmiş olacak" diye ekledi.

Sunumunda, enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiği yolundaki görüşünü de yineleyen Başçı, tasarruf bilincinin ve basiretli borçlanmanın Türkiye’nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayabileceğini vurguladı.

Yıllık kredi büyüme hızının da yüzde 15 düzeyine yaklaştığının altını çizen Başçı, cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Erdem Başçı sunumunda, istihdamdaki artış hızının giderek yükseldiğini ve son aylarda bu artışın yüksek düzeylere çıktığını söyledi.