BANDIRMA (Balıkesir), () - BALIKESİR'in Bandırma İlçesi'nde Faik Çelik Holding ve İspanyol Gestamp'ın ortaklığıyla kurulan GESBEY Rüzgar Kuleleri Fabrikası'nda üretilen rüzgar kuleleri, Romanya, Brezilya, Ukrayna ve Fransa gibi AB ülkelerine ihraç ediliyor.
Bandırma Organize Sanayi Bölgesi'nde 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 53 bin metrekare alanda faaliyet gösteren GESBEY Rüzgar Kuleleri Fabrikası Müdürü Bülent Şentürk, 300 kişi ile rüzgar türbinleri için kule ürettiklerini açıkladı. Yılda 300 kule üretmeyi planladıklarını söyleyen Şentürk, "50 ton ile 210 ton arasında değişen 750 kilovattan, 3 megavata kadar elektrik üretebilen kuleleri Romanya, Brezilya, Ukrayna ve Fransa'ya ihraç ediyoruz. Bu yılki ihraç hedefimiz ise 2 milyon Euro" dedi.
Gelişmiş ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarını verimli kullandığını dile getiren Şentürk, bu konuda Türkiye'nin istenilen seviyede olmadığını kaydetti. AB ülkelerinde ana kıtalarda yer kalmayınca şimdi rüzgar santrallerinin deniz üzerine yapılan platformlar üzerinde kurulduğunu ifade eden Şentürk, "Orman Koruma Kanunu ve seçimler öncesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yapılan lisans iptalleri sektörde kısmı üretimin yavaşlamasına neden oldu" diye konuştu.

ST(FK/BT) (FOTOĞRAFLI)