BALIKESİR Valisi Ahmet Turhan, Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Taedong Jeon'a Balıkesir'e otomotiv yatırımı yapmaları halinde Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) çok ucuza arsa vereceklerini söyledi. Metrekaresi yaklaşık 30 dolar olan OSB arsa fiyatlarında indirim yapabileceklerini bildiren Vali Turhan, OSB'nin deniz, kara, hava ve demiryolu taşımacılığı hakkında bilgiler verdi.
Balıkesir’e gelerek Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ı makamında ziyaret eden Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Taedong Jeon, Balıkesir'de yaygın olarak üretilen mermeri Çinlilerin ithal ederek ülkelerine sattığını vurguladı.
ÇİNLİ FİRMAYLA 180 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA
Vali Ahmet Turhan, Balıkesir'in ulaşımı, mermer, zeytin, zeytinyağı üretimi hakkında detaylı bilgiler verdi. Turhan, "Tarihsel dostluğun iki ülke arasında ticarete dönüşmesi bizler için önemli. Özellikle yakın zamanda bor, zeytin yağı, mermer gıda alanında ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Balıkesir ulaşım açısından çok avantajlı. İl merkezinde, Edremit'te havaalanı var. Deniz ulaşımında da Bandırma limanı önemli. İstanbul ve İzmit'te sanayi alanları yeterli gelmiyor ve araziler çok değerli. Çinli bir firmayla 180 milyon dolarlık tekstil alanında anlaşma yaptık. OSB'de yatırıma başlayacaklar" diye konuştu.
BALIKESİR’DEN İŞLENMİŞ MERMER İHRACATI
Bursa'daki OSB'lerde arsaların metrekaresinin 300-400 dolar civarında olduğunu kaydeden Vali Turhan, Balıkesir’de ise doğal gazı ve alt yapı çalışmaları tamamlanmış arsaların çok daha uygun bedellerle satılabildiğini hatırlattı. Marmara Adası'nda mermer yatakları bulunduğunu ve her türlü işlenmiş mermer ihracatının yapıldığını bildiren Turhan, "Çin'e giden mermerlerde genellikle işlenmemiş olarak gidiyor. Çin aradan çıkartıldığında çok daha ucuza kaliteli mermer verme imkanımız olur. Ayvalık, Gömeç, Edremit , Havran zeytin üretim bölgesidir. Balıkesir'de 12 milyon zeytin ağacı var. Bu bölgenin zeytin yağı, dünyanın en kaliteli zeytinyağıdır. Türkiye zeytinyağı üretiminin yıllara göre üçte biri ile dörtte biri bize aittir" dedi.
Vali Ahmet Turhan konuk Başkonsolos Jeon'a, zeytinyağı ve Balıkesir'in meşhur beyaz zambak kolonyasını hediye etti. Jeon'da Turhan'a Türkçe yazılmış Güney Kore'yi tanıtan kitap ile iki çay fincanı verdi.