YOZGAT'ın Sorgun İlçesi'nde Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü ve İŞKUR desteğiyle açılan bakırcılık kursunu tamamlayan kadınlar, ürettikleri bakır hediyeliklerden para kazanmaya başladı.
Kursu başarı ile tamamlayan kadınların çalıştığı atölyede yaptıkları birbirinden güzel bakır hediyelikler ilgi görüyor. Erzincanlı bakır işleme usta öğreticisi Ersin Hanözü, 3 ay süreli kursa katılan 25 kursiyerin başarılı olduğunu belirterek, birçok belediye ve kurumdan sipariş aldıklarını söyledi. Kadınların iki vardiya olarak çalıştıklarını ifade eden Hanözü, her kadının bir kot numarası olduğunu kaydederek, "Ürettikleri ürünlerin altına o kot numaralarını yazıyorlar. Bizler de hangi eleman ne kadar hediyelik bakır ürettiğine oradan bakıp, ücretini tahakkuk ettiriyoruz. Tam kapasite ile çalışıp, günde 20-25 arasında hediyelik üretebiliyorlar" dedi.
DOĞAÇLAMA ÇALIŞILIYOR
Atölyede çalışan kadınların çelik ile bakır oymacılığı yaptıklarını, kabartma veya katma olmadığını belirten Ersin Hanözü, belirli bir kalıp veya motif kullanmadıklarını, tamamen doğaçlama çalıştıklarını söyledi. Hanözü, "İstenilen obje veya yazıyı, yöresel simgeleri bakır üzerine işleyebiliyoruz. Bu konuda kurslarımıza katılan kadınların yüzde 90'ı yetenekli çıktı. Belediyelerin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz" dedi.
Antep, Maraş, Urfa gibi illerde de bakır işlemeciliği yapıldığını hatırlatan Hanözü, "Ancak bizim yaptığımız işte belli kalıplara ve motiflere bağlı kalmıyoruz, O gün içlerinden ne geliyorsa onu oyma olarak bakıra işliyorlar" dedi. Hanözü, tablodan, saate, kahve takımından şekerliğe, sütlükten, mumluğa kadar değişik çeşitlerde bakır hediyelik işlediklerini aktardı.

HY (AY/AK) (FOTOĞRAFLI)