EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, gelecek bir yıl ile ilgili beklentilerin son derece pozitif olduğunu, faiz oranlarının cesaretli yönde aşağı çekilmeye devam etmesi gerektiğine inandığını söyledi.
Bakan Zeybekci, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen 'Bursa sanayicileri ile yuvarlak masa toplantısı'na katıldı. BTSO Hizmet Binası’ndaki toplantı öncesinde soruları yanıtlayan Bakan Zeybekci, "Faiz beklentileri ile ilgili gelişmeler yaşandı. Faiz indirimi ile ilgili beklentiler vardı? Bundan sonraki beklentiler nedir?"  sorusu üzerine önümüzdeki yıla bakıldığında enflasyon beklentisinin yüzde 6.5 düzeyinde olduğunu söyledi.
"TIPIŞ TIPIŞ REVİZE EDECEKLER"
Bugünden itibaren, 2015 Temmuz vadeli bir kredi kullanıldığı zaman faiz maliyetinin yüzde 14-15 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Zeybekci, şöyle dedi:
"Yani gelecekle ilgili beklenti; enflasyonunu yüzde 7’nin altında olduğu. Gelecek sene ile ilgili öngörüde yüzde 100’ün üzerinde bir faiz katlanabilir değildir. Bu üretim için iyi değildir. Kalkınma, istihdam, büyüme için iyi değildir. Altını çizerek şunu söylüyoruz. Ülkemizin gelecek ile ilgili beklentileri son derece yüksektir. Bugün OECD’nin Türkiye raporu açıklandı. Geçtiğimiz iki hafta önce Dünya Bankası, Türkiye ile ilgili büyüme beklentisini yüzde 2.4’ten, 3.5’a çıkardı. OECD yüzde 3.3'e çıkardı. Yani bundan 3- 4 ay önce söylediğimiz bir söz vardı. Sizlerin huzurunda Türkiye’de ekonomi ile ilgili tüm otoritelere, ‘Türkiye’nin büyüme ile beklentilerini aşağı yönde revize edenler, yıl ortası geldiğinde bunu tıpış tıpış yukarı yönünde revize edeceklerdir’ demiştim. Türkiye böyle bir ortamı yaşıyor şu anda. Böyle pozitif gelişmeleri yaşıyor."
Gelecek ile ilgili beklentileri konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, “Bir yıl sonra ile ilgili beklentilerin son derece pozitif, enflasyon ile ilgili beklentilerin son derece iyi olduğunu anlatırken, "Bir yıl sonra yıl ortası ile ilgili yüzde 6’lı rakamlarla bir enflasyonun olacağı bir ortamda, faiz bir yıl sonra ile ilgili bugün gerek hazine, gerek özel sektör, gerek tüketicinin katlandığı faiz kabul edilebilir değildir. Onun için yıllık bazda faiz oranlarının cesaretli yönde aşağı çekilmeye devam etmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu bir maliyet yönünde" dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, faizin etkilerini de anlatırken şöyle konuştu:
"Yüksek faiz Türkiye’de maliyet enflasyonu yaratıyor. Enflasyonu aşağı çekmemizde negatif etki oluşturuyor. Diğer taraftan yüksek faiz Türkiye'de bizim istemediğimiz, sorun yaratan sıcak para ile ilgili cazibe merkezi haline geliyor. Dolayısıyla Türkiye’ye gelen bu sıcak paranın TL’ye gösterdiği talebin artması durumunda yine Türk Lirası’nın aşırı değerli TL, ihracatı teşvik edici ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı TL, dolar kuruna maalesef imkan vermiyor. Mevcut durumun faizi aşağı çekerek, kurların da bu seviyede 2,10 – 2,15- 2,20 seviyeler ihracatı arttırıcı, ithalatı daraltıcı ya da sabit tutucu dış ticaret açığımızı mesela şu ana kadar ilk 5 ayda yüzde 30’un üzerinde dış ticaret açığımız düştü. Yine aynı seviyede cari açığımız düştü. Bütün bunlar dönüp dolaştığında pozitif beklentiler ve faiz düşüş beklentilerini arttırıyor” diye konuştu.
Zeybekçi, "Kabul edilebilir bir seviyeden bahsedilebilir mi?" sorusu üzerine son düşüşün 0.75 değil de, 1.5 oranında beklentisi olduğunu söyledi.
"OTOMOTİV PİYASASINI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"
"Otomotiv ihracatının artmasına karşılık, iç piyasada yüzde 25’lik bir düşüş yaşanıyor. Bu konuyla ilgili bir çalışmanız var mı?" soru ile karşılaşan Ekonomi Bakanı Nihat  Zeybekci, "İç piyasanın daralmasından bu kadar hızlı daralmasından memnun değiliz. Onun için iç piyasanın canlanması ile ilgili tedbirleri tekrar gözden geçirmemiz gerektiği cevabı verebilirim" diye konuştu.
Irak’a yapılan ihracat oranının düştüğünün hatırlatılması üzerine ise Bakan Zeybekci, Gaziantep, Adana, Ankara ve İstanbul’da Irak ile iş yapan kuruluşlar ile görüştüklerini açıkladı. Bu konuda toplantı yapacaklarını dile getiren Zeybekci, "Yarın sabah Türkiye Bankalar Birliği ile ilgili Irak ile ilgili toplantımız olacak. İlk Haziran’daki yüzde 21’lik düşüşü öncelikle sabitlememiz, ondan sonra tekrar kaybettiklerimizi yeniden kazanmamız ile ilgili çalışmalarımız var. Taşıma ile ilgili sıkıntımız var. Ödemeler ile ilgili 'biraz flu' bir alan var. Onları da çok kısa sürede düzelteceğimize inanıyorum. Irak bizim için birinci öncelikli gelişme potansiyeli en yüksek pazardır. Bu özelliğine yakışır şekilde önem veriyoruz şu anda” dedi.

FOTOĞRAFLI