CUMHURBAŞKANLIĞI seçimi kapsamında partisinin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek turuna çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, memleketi Denizli'ye geldi. Kale İlçesi'nde pazaryeri gezen Zeybekci, Temmuz ayı enflasyon rakamlarında en fazla fiyat artışının gerçekleştiği sivri biberi savundu. Biberin fiyatının 3-4 yıldır 1-1.5 lira arasında seyrettiğini belirten Bakan Zeybekci, "Enflasyonda kimse tarıma, köylümüzün yetiştirdiği bibere bahane bulmasın. Enflasyonun nedeni bellidir. Enflasyonun nedeni maliyet enflasyonudur" dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı saatler kala Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, partisinin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek turunda memleketi Denizli'de ilçeleri gezmeye başladı. Kale İlçesi'nde pazaryerini gezen, vatandaşlarla sohbet edip biber üreticileriyle konuşan Bakan Zeybekci, gelen bir soru üzerine Temmuz ayı enflasyon rakamlarında en fazla fiyat artışının gerçekleştiği sivri biberi savundu.
Enflasyonun asıl nedeninin maliyet enflasyonu olduğunu, bunun nedeninin de faizler olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, faiz ve enflasyon karşılaştırmasında son dönemde bilerek hata yapıldığını, karşılaştırmada geçmiş enflasyonun değil, beklenti enflasyonunun karşılaştırılması gerektiğini söyledi. Zeybekci, "En son Temmuz ayı enflasyonunda en suçlulardan biri sivri biberdi. Kale Biberi de markasını kanıtlamış bir tarımsal ürünümüz. Kale biberine baktık, sivri bibere baktık. Fiyatları 1-1.5 lira civarında. Üç dört yıldan bu yana aynı seviyede. Enflasyon için tarıma ya da köylümüzün yetiştirdiği biberlere bahane bulmayalım. Enflasyonun bahanesi bellidir. Enflasyon yapısal olarak baktığımızda bizim ülkemizdeki enflasyonun en önemli sebebi maliyet enflasyonudur" diye konuştu.
"MAALESEF İÇ PİYASADA YOĞUN BİR DURGUNLUK VAR"
Ülkede iç piyasada yoğun bir durgunluk olduğunu belirten Bakan Zeybekci, "Bizim ülkemizdeki enflasyonun en önemli sebeplerinden biri kim ne derse desin, karşı çıkarsa çıksın maliyet enflasyonudur. Yani talep enflasyonu değildir. Türkiye'de maalesef iç piyasada yoğun bir durgunluk var. Bu bizim de karşı olduğumuz bir şey. Maliyet enflasyonu dendiğinde maliyetin içindeki unsurlara bakmak lazım. Çoğunluğunda hammadde veya ürünün kendinden kaynaklanıyor. Bunun sebebi olarak da biz faizi görüyoruz. Faiz bizim maliyetimizi artıran en önemli unsur. Faiz yüzünden üretim yapılmıyor. Fabrikalar stok yapmıyor. Finansman maliyetinin yüksekliği, faizin yüksekliği nedeniyle insanlar ellerinde para varsa tutuyor. Bankalara gidip kredi borçlanmasıyla yüksek maliyetle üretim veya stok yapmıyor. İstihdam yaratmıyor, büyüme olmuyor" dedi.
"BEKLENTİ ENFLASYONU TÜRKİYE'DE YÜZDE 6 SEVİYESİNDEDİR"
Faiz-enflasyon karşılaştırmasında bilerek hata yapıldığını, beklenti enflasyonu yerine geçmiş dönem enflasyonunun karşılaştırıldığını söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Son günlerde Türkiye'de faiz enflasyon karşılaştırmasında bir hata bilerek yapılıyor. Ben bunu altını çizerek defalarca dile getiriyorum. 9.3 enflasyon bugün itibariyle 365 gün geriye dönük enflasyon oranıdır. Faiz ise önümüzdeki yılla ilgili 365 günün yani yılın maliyetidir. Onun için de yüksek enflasyon nedeniyle faiz düşmez diyenlere şunu söylüyorum. Yüksek enflasyon geçmişe ait olduğu için faiz ile beklenti enflasyonunu karşılaştırsınlar. Beklenti enflasyonu Türkiye'de yüzde 6 seviyesindedir" diye konuştu.
KUR ARALIĞI DIŞ TİCARET İÇİN UYGUN DEĞERLENDİRMESİ
Zeybekci, dolar kurunda şu an bir sıkıntı görmediklerini, 2,15-2,25 aralığının dolar kurunda Türkiye'nin dış ticareti için uygun aralık olduğunu belirtti. Zeybekçi, Kale'den sonra Sarayköy ilçesine gitti. Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oyunu yarın sabah saat 09.30'da Denizli'de Atatürk Endüstri Meslek Lisesi'nde kullanacak.

FOTOĞRAFLI