BAKAN ZEYBEKÇİ: İHRACAT HEDEFİ İLK 5 AYDA BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2014 yılının ilk 5 ayında gerçekleşen ihracat rakamlarında hedefin üzerine çıkıldığını açıkladı. Bakan Zeybekçi, bu yıl için belirlenen 166 milyar dolarlık hedefin 170 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Antalya’daki programı kapsamında Vali Sebahattin Öztürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i ziyaret etti. Bakan Zeybekçi, Vali Öztürk’ü ziyaretinde Antalya’nın turizm ve tarım sektöründe yakaladığı başarıyı övdü ve “Antalya’da o kadar çok zenginliğimiz var ki, o kadar önemli unsurlarımız var ki hükümetimize düşen şey bunlara destek vermektir, teşvik etmektir. Diğer tabirle koşan atı mahmuzlamaktır” dedi.
HEDEFLERİN ÜZERİNE ÇIKTIK
Bakan Zeybekçi daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Türel’e ziyarette bulundu. Türel’in Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’ndeki makamında gerçekleştirilen ziyarette Bakan Zeybekçi, 2014 yılının ilk 5 aylık dönemindeki ihracat rakamlarını açıkladı ve hedeflerin üzerine çıkıldığını söyledi.
170 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ
İhracatta geçen yıl orta vadeli hedefin 152 milyar dolar olduğunu, bu yıl ise 166 milyar dolar olarak belirlendiğini aktaran Bakan Zeybekçi şunları söyledi: "Sevinçle belirteyim ki şu an ilk 5 aylık ortalamamız yüzde 10 seviyesinde olacaktır. Bu demektir ki Türkiye olarak 166 milyar doları geçeceğiz, 170 milyar dolar seviyesine inşallah ulaşacağız."
İLLE DE İHRACAT DİYORUZ
İhracatta yaşanacak bu artışın Türkiye’ye üretimden istihdama ekonominin canlanmasına kadar pek çok artı getireceğini dile getiren Bakan Zeybekçi, "Tam da istediğimiz bizim, yani Türkiye’ye sıcak para girişinden çok daha yararlı. Türkiye’nin dünyada ilk 10 ekonomiden biri olması, Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi olması için gerekli olan şeydir ihracat. İlle de ihracat diyoruz. O yüzden Türkiye’deki ekonomik iklimi bu şekliyle uygun buluyoruz ve bunun bozulmaması için Türkiye’nin yeni düzende kurların bu seviyede devam etmesi ve Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için son derece uygun buluyoruz” dedi.
KUR SEVİYESİNİ EN İYİ PİYASA BELİRLER
Bakan Zeybekçi basın mensuplarının Merkez Bankası’nın uyguladığı kur seviyesine ilişkin sorusunu da yanıtladı. Zeybekçi şöyle dedi: "Bu kadar hesaplanan kur seviyesinden ziyade öyle bir kur düşünün ki ithal etmediğiniz zaman ekonominin hiç etkilenmediği, ithal etmekten kolaylıkla vazgeçebileceğimiz, tüketim ürünlerinin ithalatının yavaşladığı ve durduğu, ama diğer taraftan ihracatı teşvik ettiği kışkırtıcı, ithalatı da cazip olmaktan çıkarıcı kur seviyesi Türkiye için en iyi kur seviyesidir. Bunu da piyasa belirler. O da bizim gördüğümüz kadarıyla ihracatçılarla yaptığımız anketlerde, ihracatlarını destekleyen ve ithalatta üründe yavaşlatan kur seviyesini 2.15-2.25 aralığında görüyoruz. Şu anda 2.10 seviyesi de uygundur. Ama tabandır. Bunun biraz daha üzerinde olmasını biz en iyi kur olarak görüyoruz. Liranın değerleri bu seviyede olduğu sürece önümüzdeki dönemde ihracat bunun karşılığını görecektir. En iyi kur bu seviyedir."
REEL FAİZ AŞAĞIYA DOĞRU GELMELİ
Merkez Bankası’nın bağımsız ve özerk bir yapıya sahip olduğunu aktaran Bakan Zeybekçi şöyle devam etti: "Bu demek değildir ki Merkez Bankası’nın görüşlerine katılmak veya uygulamalarına katılmak zorunda da değiliz. Şu anda Türkiye'de yaşayan hiçbir vatandaş, ekonominin reel aktörü olan hiçbir vatandaş, Türkiye'de işsizliğin artmasıyla, ihracatın düşmesiyle, faizlerin yükselmesiyle, yatırımların düşmesiyle, büyümenin düşmesiyle millete hesap veren hiçbir siyasi Türkiye’de faizlerin yüksek olmasını Türk ekonomisi için uygun bulmaz. Sayın Babacan ve sayın Mehmet Şimşek de Türkiye’de faizlerin yüksek olmasını söylemiyor zaten. O yönde fikirlerimiz aynı. Faizlerin şu andaki seviyesi bizim için yüksektir. Neden? Reel faiz yüksek. Biz bunun Türkiye tarafından hak edilen bir faiz olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye'de üretimi engelleyen, yatırımı engelleyen, büyümeyi engelleyen, tüketimi engelleyen bir yapısı vardır. Onun için bir an önce bu reel faizin gelecekteki enflasyon beklentisi doğrultusunda aşağı gelmesinin uygun olacağına inanıyoruz. Bu yöndeki fikrimizi de altını çizerek söylüyoruz. Sayın Başbakanımızın yüksek faizle ilgili söylediği sözlere de sonuna kadar katılıyor ve destekliyoruz. Ama diğer taraftan da kanunla çerçevesi belirlenmiş olan Merkez Bankamızın da özerkliği veya bağımsızlığına hiç kimsenin bir şey dediği yok."
SERBEST BÖLGEDE İNCELEME YAPTI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi daha sonra Ak Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Parti yöneticileri ve teşkilat mensupları ile görüşen Bakan Zeybekçi, sonrasında Antalya Serbest Bölgesi’ndeki bazı işletmelerde incelemelerde bulundu. Bir lüks yatı inceleyen Bakan Zeybekçi, serbest bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

ÖÖ (HA/RT) (FOTOĞRAFLI)