EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Ar-Ge’ye ayırdığı payın yüzde 1 olduğunu, bunun oranını 2023’e kadar yüzde 3 civarına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Zeybekci, "Yapılması gereken, özel sektörün Ar-Ge’ye para ayırmasını sağlamak ve özel sektörü bu anlamda teşvik etmektir" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MOSB) sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun helikopteriyle şehre gelen Bakan Zeybekci, öncelikle dünya devi Vestel’in MOSB’taki tesislerini inceledi. Ardından MOSB lokalinde kahvaltıda sanayicilerle bir araya geldi.
Bakan Zeybekci’ye AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Hüseyin Tanrıverdi, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile partililer eşlik etti. MOSB Yönetim Kurulu Başkan vekili Mustafa Sarıgözoğlu tarafından karşılanan Bakan Nihat Zeybekci, Ege ve Türkiye’nin nazar boncuğu konumunda olan MOSB’da bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi.
Bakan Zeybekci, burada sanayicilere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’nin günden güne büyüdüğünü belirterek, "Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Ege’nin ve Türkiye’nin parlayan yıldızı konumunda, nazar değmesin. Türkiye geri dönmez ve geri döndürülemez bir şekilde 2023 yılı hedefine doğru ilerliyor. Atatürk’ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesine doğru hızla ilerliyoruz. Türkiye olarak inanılmaz bir dinamizm yolunda ilerliyoruz. Bu kimlikte kılavuzluğu özel sektör yapacak. Türkiye bu ilerlemesini yalnız yapmıyor. Dünya sermayesi ile ortaklaşa yapıyor. Dünya siyasi ve ekonomik olarak global hale geldi. Türkiye’de bu globalleşmenin bir parçasıdır. Türkiye özel sektörle ilerliyor ve büyüyor. Bunu tüm şehirlerde görüyoruz" diye konuştu.
SANAYİCİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ
Kahvaltıda sanayicilerden gelen soruları da yanıtlayan Bakan Zeybekci, yerli ve tek tip taksi üretimi ile yerel yönetimlerin taksicilik yapması konusundaki soruya, "Takside tek tip haline gelme fikri çok güzel ve önemli bir fikir. Belediyelerin ve yerel yönetimlerin taksicilik yapması konusunda aynı fikirdeyim. İnsanları taksiye binmekten tedirgin olmayacak hale getirmeliyiz. Ancak, sürücülük meslek değildir. Bunu bir enstrüman gibi düşünmek gerekir. Profesyonel şoförlük ise başka bir şeydir. Bunu düzenleyecek başka bir adım atmak gerekiyor. Kamu hizmetinde olmak taksiciler için güvenli olabilir" diye yanıt verdi.
'OTOMOBİLDE HEDEF RAKAM 4 MİLYON'
Manisalı Sanayici Mustafa Zaim de otomotiv sanayisinin Manisa’ya gelmesi konusunda bir engel olmadığını, bunun için organize sanayi bölgesinde ayrılan bir alan bulunduğunu hatırlatıp, "Türkiye için çok önemli olan bir markayı ilimize getirmeyi çok istedik. Gümrük Birliği sorunları sebebiyle başaramadık ve hala ithalat devam ediyor. Bu konuda çalışma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
Bunun üzerine Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:
"Türkiye gümrük Birliği’nden büyük anlamda zarar görmedi. Ancak genelde bakıldığında bir zarar var. Gümrük Birliği ülkeleriyle aynı haklara sahip değiliz. Bazı ülkelerden otomotiv sanayisinde Türkiye’ye doğru sapma olduğunu biliyoruz. Bugün, Türkiye olarak 1 milyon 200 bin otomobil üretiyorsak, 800 bin de ithal ediyoruz. Otomotivde dünya devleriyle yarışan bir ülke olmak istiyorsak üretim rakamını 4 milyona kadar çıkarmamız gerekiyor. Bunu yaparsak, 'Otomobilciyiz' diyebiliriz. Bizim çok büyük bir coğrafyamız var. Türkiye olarak bir otomobil ürettiğimizde kültür coğrafyası olarak bildiğimiz ülkeleri de bu işin içine katmalıyız. Bunu yaparsak daha da başarılı oluruz. Bunun içinde ortak akıl gerekir. Türkiye geçen yıl sadece 400 bin civarında motor üretti. Otomotiv sanayi çok önemli. Diğer birçok alana da etki ediyor. Yerli otomobil derken vatan-millet-Sakarya olarak değil vatan coğrafyası olarak da konuyu ele almalıyız."
'AR-GE’Yİ TEŞVİK ETMELİYİZ'
Bakan Zeybekci, sanayicilerin Ar-Ge’ye verilen teşvikler konusundaki sorularına da yanıt vererek, şunları söyledi:
"Türkiye’nin bugün Ar-Ge’ye ayırdığı pay yüzde 1’e ulaştı. 2023 yılı hedefimiz bu oranda yüzde 3 civarında. Yakın ve orta vadede hiç sıkıntı yaşamayacağız şey cari açıktır. Biz Ar-Ge, patent ve inavosyon açığından korkuyoruz. Burada atmamız geren adım Türkiye’yi orta gelir tuzağına getirmeden 2023’e götürmenin yolunu bulmaktır. Burada da en önemli şey özel sektörün Ar-Ge’ye para ayırmasını sağlamak ve özel sektörü bu anlamda teşvik etmektir. Bunu yapmaya çalışıyoruz."
Bakan Zeybekci, daha sonra Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’ı makamında ziyaret etti.

MHÖ,İK,EK(AÖ/SS) (FOTOĞFAFLI)