'YABANCI YATIRIMCIYA İHTİYACIMIZ VAR'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa’nın önde gelen beyaz eşya ve küçük ev aletleri üreticilerinden Indesit Company’nin Manisa’daki yeni çamaşır makinesi fabrikasının açılış törenine katıldı. 32 bin metrekarelik alanda 35 milyon euroluk yatırım ile kurulan ve 750 kişiye istihdam sağlayacak tesisteki törende konuşan Bakan Zeybekci, Manisa sanayisinin kümeleşme yaşadığını belirtip, bunun diğer illere örnek olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ancak yabancı yatırımcıları çekerek ulaşabileceğini dile getiren Bakan Zeybekci, "Türkiye hızlı kalkınan bir ülke. Ama ne yazık ki milli tasarruf oranımız yüzde 12 civarında. Bu çarpık yapıda yabancı sermayeye ihtiyacımız var" dedi.
'BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİNİZ VAR'
Türkiye’ye yatırım yapılmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirten Zeybekci, "Her kim bu ülkeye gelir yatırım yaparsa, 'Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz, başımızın üstünde yeriniz var' deriz. Yabancı ve yerli yatırımcıların sorunlarını çözmek için varız. Yatırım yapılması teşvik etmek için tüm sorunları çözeceğiz. Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirmek için çaba harcıyoruz. Her ne kadar birileri bizim bu gayretlerimizi, sanki ülkemize ve milli sermayemize yanlışlık yaptığımız gibi şeyler söyleseler de bu yolda devam edeceğiz. Türkiye’ye doğrudan yatırım için kendi ülkelerindeki birikimleri, teknoloji birikimlerini getirecek olan tüm firmalara ülkemizin kapısı açık. Yabancı sermaye demeye dilim varmıyor. Onlar bizim için yerli sermayedir. Onlarla beraber, 2023 hedefine gideceğiz. Türkiye 10 yılda 140 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı aldı. Aynı dönemde başka ülkeler çok daha fazla yatırım aldı. Biz nerede hata yaptığımız, nelerin eksik olduğunu çok iyi biliyoruz" diye konuştu.
'2023 HEDEFİ İÇİN BANT DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR'
2023 hedefine ulaşmak için ileri teknoloji ürünlerin ihracatının yüzde 15’in üzerine taşınması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, şunları söyledi:
"Türkiye olarak bant değiştirmemiz gerekiyor. İleri teknoloji ürünü ihracatın oranı şimdi yüzde 3.5 civarında. 2023 hedefi için ileri teknoloji ürünlerinde ihracat payını yüzde 15’in üzerine taşımalıyız. Hammaddesini, enerjisini birilerinin kontrol ettiği, böyle bir bantta üretim yapan Türkiye ile hedefe ulaşmak zordur. İhracatta 166 milyar dolara ulaşacağız. Yakın bir gelecekte 200 milyar dolara da ulaşacağız. Türkiye olarak bugüne kadar yaşadığımız teknoloji, sanayi ile ilgili bu “a' sürecini “b' süreci ile zenginleştirmeliyiz. Türkiye için endişe edilen birilerinin öngördüğü o dar kapsam, orta gelir tuzağının içine düşüp kısır çekişmelerle uğraşmaktan geleceği göremeyen bir Türkiye’ye asla düşmeyeceğiz. Türkiye bugün yaşanan sıkıntılardan en kısa sürede kurtulacaktır. Bunlar sağlıklı doğum sancılarıdır. Türkiye’nin siyaseten istikrarsızlaştırılmaya çalışılmasının kimseye faydası yoktur."
Bundan sonraki hedefin çok daha fazla ihracat yapmak olduğunu dile getiren Bakan Zeybekci, törendeki sanayicilere seslenerek, "Sizin ve Türk sanayicisinin önünü açan, önünüzdeki engelleri kaldıran olacağız. Sizde iş üreteceksiniz aş üreteceksiniz" diye konuştu.
'YILDA 1 MİLYON 400 BİN ADET ÇAMAŞIR MAKİNESİ ÜRETİLECEK'
Yatırımın mimarı Indesit Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Marco Milani, 32 bin metrekare alanda kurulan çamaşır makinesi fabrikasının deneme üretimine 1 Temmuz, üretime ise 1 Ekim 2014 tarihinde başlamayı planladığını açıkladı. Yeni yatırımları ile Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin perçinlendiğini kaydeden Milani, yılda 1 milyon 400 bin çamaşır makinesi üreteceklerini ve bunların yüzde 75’inin ihraç edileceğini söyledi.
Türkiye’nin son 10 yılda ekonomik açıdan yakaladığı başarıları dikkatle izlediklerini ifade eden Milani, "Türkiye’deki yatırımlarımız nedeniyle başarılı ve kararlı ekonomi politikaların olumlu sonuçlarından yararlanıyoruz. Türkiye’deki 20. yılımızı ikinci fabrika yatırımımızla kutluyoruz. Bu yeni yatırımımızla birlikte Türkiye’de bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplamı 150 milyon euroyu aştı. Yeni yatırımımız Türkiye’ye olan güvenimizi perçinledi ve inanıyoruz ki büyüme hızımızı daha da arttıracak. Toplam yatırım maliyeti 35 milyon euro olacak çamaşır makinesi fabrikamız, daha önce soğutucu fabrikamızla kırdığımız ihracat rekorlarını yenilememizi, Indesit Company Türkiye olarak çıtayı daha da yukarı taşımamızı sağlayacak" dedi.
'YENİ YATIRIMLA İSTİHDAM ARTACAK'
Indesit Company olarak Türkiye’deki 20. yıllarında Çamaşır Makinesi Fabrikası yatırımıyla bir hayali gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Neriman Ülsever de 2023’e hazırlanan Türkiye’de, yeni bir üretim tesisi kuruyor, yeni istihdam imkanları yaratıyor, yeni teknolojiler getiriyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından verilen elektrik, elektronik kategorisinde birincilik ödülünü 4 yıldır üst üste alıyoruz, yeni fabrikamızla yeni ihracat rekorları kırmaya devam edeceğiz” dedi. Bu yeni yatırımla sadece istihdam yaratılmadığının altını çizen Ülsever, "Etrafımızdaki yan sanayilerimizle, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan bayilerimizle birlikte büyüyoruz. Bizi gururlandıran buzdolaplarımızdan sonra, 'Made in Türkiye' diyeceğimiz yeni bir ürün gamını sunuyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından Indesit Campany?ninin 20. yıl pastası kesildi.
'TÜRKİYE’DE BAHAR HAVASI YAŞIYORUZ'
Açılış töreninin ardından soruları cevaplayan Milani, Indesit Grubu’nun İtalya’da sıkıntılı Türkiye’de bahar havası yaşadığını söyledi. Milani, "Burada sanayi cephesinde gelişiyoruz. İtalya’da ticari anlamda bir sıkıntımız yok. İtalya piyasasında yüzde 25’in üstünde piyasa payına sahibiz. İtalya’da sorun üretimde. Üretim maliyetleri çok yüksek. Türkiye bize rekabetçi güç sağlıyor. İtalya’da anlaşma yaptık. Üretimimizi Türkiye ve İtalya’da sürdüreceğiz. Özellikle İtalya’da ankastre ürünleri üreteceğiz. Türkiye’de yapacağımız ürünleri de Türkiye ve doğusundaki ülkelere ihraç edeceğiz. Ticari sorunumuz yok. Türkiye ve İtalya’da iyi durumdayız" dedi.
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR - İlker KILAÇASLAN - Evren KASIRGA - Nermin UÇTU/MANİSA, ()

(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)

--- KUTU ---

INDESIT COMPANY
Indesit Company, Avrupa’nın önde gelen solo ve ankastre ev aletleri (çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, derin dondurucu, ocak, fırın ve davlumbaz) ve küçük ev aletleri üreticilerinden biridir. İtalya, İngiltere ve Rusya gibi büyük pazarlarda lider konumundadır. 1975 yılında kurulan ve 1987’den beri Milano Borsası’nda işlem gören Indesit Company, geçen yıl 2.7 milyar euro satış rakamına ulaştı. Indesit Company İtalya, Polonya, İngiltere, Rusya ve Türkiye’deki 8 sanayi bölgesinde 16 bin çalışanıyla hizmet veriyor. Grubun ana markalarını Indesit, Hotpoint ve Scholtes oluşturuyor.